Alle berichten

12 cv-tips en tricks om je droombaan te krijgen

Cv-tips en tricks zijn inmiddels onmisbaar bij het vinden van je droombaan. Het cv is nog steeds het belangrijkste document voor werkgevers om te zien of jij de competenties hebt die ze zoeken. Benieuwd hoe jij je cv zo op kunt maken dat je opvalt in die stapel? Dat een werkgever je cv net even iets aandachtiger leest in plaats van het document alleen te scannen? Lees dan snel verder voor de beste cv-tips en tricks.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van een reeks informatieve artikelen waarin we werkzoekenden helpen bij hun presentatie voor een toekomstige werkgever. Wij bieden betaalde traineeships aan in diverse sectoren als IT, zorg en finance. Deze opleidingstrajecten zijn echte aanraders als je direct in wilt stromen na je opleiding of vanuit een andere baan een nieuwe sector wil ontdekken. Ontdek onze traineeships.

 12 cv-tips en tricks om je droombaan te bemachtigen

Als je die droombaan wil, moet je er wat voor over hebben. Jezelf goed presenteren met een geweldige motivatiebrief en strak cv is dan meer regel dan uitzondering. Maar wat is precies ‘een strak cv’? Wanneer raak je de juiste snaar en wanneer sla je de plank mis?

1. Overzicht

Voor een strak cv spelen twee onderdelen een belangrijke rol: het document moet er verzorgd uitzien en het dient overzichtelijk te zijn. Je toekomstige werkgever moet in één oogopslag kunnen zien welke opleidingen je hebt gevolgd, waar je hebt gewerkt en of je nog nevenactiviteiten of cursussen hebt gedaan. Anno 2019 is het echter ook steeds belangrijker om jezelf en jouw persoonlijkheid te laten zien. Niet alleen in je motivatiebrief, maar ook in je cv. Laat zien dat je moeite en tijd hebt gestoken in het opstellen van je cv met een mooie opmaak. Online programma’s als Canva geven inmiddels niemand het excuus meer om simpelweg een Word-document met een opsomming op te sturen. Ook in Word kun je cv-templates gebruiken en aanpassen. Je hoeft echt geen grafisch designer te zijn om net dat stapje extra te zetten. Maar: uiteindelijk is het wél de inhoud die telt.

2. Kleurgebruik in je cv

Het is tegenwoordig heel makkelijk om een cv op een interessante manier op te maken. Verschillende balken hier, een bulletpoint-lijst daar…En bijvoorbeeld een overzicht met icoontjes van al je hobby’s. Let wel op dat je hier niet in doorslaat. Ga je voor een opmaak met meerdere balken en punten of een achtergrondkleur, kies dan voor een rustige kleur of kleurenpalet. Denk hierbij aan voorbeeld 1. Of kies juist voor één opvallend element en houd bijvoorbeeld één kleur voor de tekst aan, zoals bij voorbeeld 2:

   

3. Opvallende kleuren in cv’s

In een cv mag ook zeker je persoonlijkheid naar voren komen. Dit kun je doen door in een aantal zinnen weer te geven wie je bent, maar dit mag natuurlijk ook met kleurgebruik. Wat dacht je van voorbeeld 3, waar het heldere kleurgebruik en de gedurfde combinatie van kanariegeel en de rode tekstkleur een fris en vrolijk resultaat geeft. Of voorbeeld 4, waar Eleanor met de roze tinten en de bloem op de achtergrond een hele mooie vrouwelijke vibe creëert.

   

4. Pas de opmaak van je cv aan het bedrijf aan

Je kunt de opmaak van je cv gebruiken om je persoonlijkheid meer naar voren te laten komen. Als je hier niet zo zeker over bent, kun je ook kijken naar het bedrijf waar je wil solliciteren. Is het een bloemist, dan komt de opmaak van Eleanor geweldig tot zijn recht. Solliciteer je naar een functie bij een verzekeringsbank, dan kan de opmaak van Rufus in het eerste voorbeeld weer beter passen.

5. Lengte van het cv

Ben je net afgestudeerd en klaar voor je eerste fulltime baan? Dan ziet je cv er anders uit dan iemand die al een paar jaar werkervaring op zak heeft. Een cv van een pas afgestudeerde moet uit maximaal twee pagina’s bestaan. Als je een aantal jaren werkervaring hebt, kun je een extra pagina gebruiken. Bedenk echter goed of je die extra ruimte echt nodig hebt, of dat je bijvoorbeeld je middelbare school weg kunt laten. Je kunt onderstaande onderdelen op je cv vermelden:

 • Persoonlijke gegevens
  • Naam en adresgegevens zijn belangrijk, maar je kunt dit onderdeel ook gebruiken om te verwijzen naar je LinkedIn-pagina (waar je een zeer uitgebreid cv neer kunt zetten) of een website als je zelf een website hebt. Geef ook aan of je een rijbewijs hebt als je denkt dat dit relevant is voor je baan. Ben je bereid om te verhuizen? Dit op je cv zetten kan je een voorsprong geven als je weet dat de baan waar je op solliciteert aan de andere kant van het land ligt.
 • Opleidingen
  • Je hoeft je basisschool hier niet meer te vermelden. Begin bij je middelbare school en werk vanuit daar verder. Heb je meer dan 10 jaar werkervaring en inmiddels meerdere cursussen gedaan? Dan is je middelbare school ook al minder relevant om te vermelden.
 • Werkervaring
  • Als pas afgestudeerde kun je hier ook je bijbanen vermelden om te laten zien dat je gewerkt hebt tijdens je studie.
 • Nevenactiviteiten
  • Denk hierbij aan extracurriculaire activiteiten, bestuursactiviteiten bij een studentenvereniging, evenementen organiseren voor je sportvereniging, vrijwilligerswerk, etc.
 • Stages
  • Als je al een paar jaar werkervaring hebt, hoef je stages niet per se meer te vermelden. Tenzij ze zeer relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert of wanneer het bijvoorbeeld een niet-verplichte stage was, uiteraard.
 • Cursussen
  • Je kunt hier basiscursussen vermelden als BHV, maar ook vakspecifieke cursussen als Google Analytics of Scrumtrainingen. Cursussen vermelden geeft je toekomstige werkgever het idee dat je openstaat voor zelfontplooiing en bereid bent om te leren.
 • Talenkennis
  • Wees hier vooral heel eerlijk in. Spreek je ‘vakantie-Engels’? Zet dan gewoon ‘beginnersniveau’ of ‘basis’ neer. Als je hier overdrijft en je moet ineens een klant bellen in Frankrijk, ga je het niet redden met drie zinnen. Ken je daarentegen bijvoorbeeld ook Spaans of Chinees naast Engels of Duits? Dan kan dit een sterk pluspunt zijn voor je toekomstige werkgever.
 • Interesses/hobby’s
  • Ben je sportief? Schilder je graag? Of heb je een grote voorliefde voor festivals en ben je ieder weekend op een ander festival te vinden? Werkgevers willen graag iets meer weten dan alleen je opleiding er ervaring. Ze kijken ook naar een match met het team. Vul hier daarom zeker iets in. Het komt onpersoonlijk en saai over als je helemaal geen hobby’s of interesses hebt.
 • Referenties
  • Als pas afgestudeerde kun je ook referenties neerzetten. Voor werkgevers is het prettig om met de werkgever waar jij een bijbaantje hebt gehad te praten over je functioneren. Als zij aangeven dat je een geweldige hulp was en altijd meer deed dan je was gevraagd, geeft dit je toekomstige werkgever de indruk dat je verder kijkt dan je neus lang is. Een belangrijke eigenschap!

 

6. Laat zien wie je bent

Een cv is een weerspiegeling van wie jij bent en wat jouw competenties zijn. Blijf daarom ook bij de waarheid en verzin natuurlijk niet ineens opleidingen die je nooit gevolgd hebt. Een pijnlijk moment als je dan ineens een kopie van je diploma op moet sturen…Ben je bang voor de gaten in je cv? Leg dan de nadruk op je nevenactiviteiten. Ben je na je opleiding eerst gaan reizen? Zet dit dan zeker in je cv. Een jaar door Nieuw-Zeeland reizen laat zien dat je een avontuurlijk en ondernemend karakter hebt.

7. Taalgebruik in je cv

Absoluut not done: spelfouten in je cv. Laat je cv nog eens door iemand naders nalezen als je klaar bent, zodat je zeker weet dat je een foutloos cv doorstuurt. Kies daarnaast voor korte zinnen en gebruik bij voorkeur opsommingen. Je cv is niet de plek waar je een taalkundig hoogstandje neer moet zetten, het is de plek waar recruiters en werkgevers snel willen zien wie je bent en wat je competenties zijn.

8. Benoem resultaten

Heb jij je scriptie afgerond met een 8? Klasse! Of heb je een nieuwe manier van werken geïntroduceerd bij je vorige werkgever? Heb je salestargets door het plafond geblazen? Allemaal dingen waar je trots op mag zijn en die zeker in je cv kunt zetten. Benoem bij voorkeur maximaal één prestatie bij je werk of opleiding waar je echt trots op bent. Zo kun je goed je toegevoegde waarde laten zien aan je toekomstige werkgever.

9. Gebruik bij voorkeur een foto

Toekomstige werkgevers en recruiters willen weten wie jij bent. Het kan dus slim zijn om een foto bij je cv te voegen. Kies een professionele foto (bij voorkeur een portretfoto die het hoofd laat zien tot de schouderlijn) en zet die bij je naam. Een simpele blazer en een bloes of overhemd zijn al voldoende. Lachen maakt je spontaan, dus het kan een aanrader zijn om dit te doen. Zet je liever niet je foto bij je cv? Bedenk dan voor jezelf of je uiterlijk ertoe doet bij de baan waar je naar solliciteert, want vaak gaat het daar natuurlijk niet om. Is dit een nee, dan is het zeker niet noodzakelijk iets te uploaden.

10. Zorg dat al je social media profielen netjes zijn

Social media zijn ook toegankelijk voor recruiters en toekomstige werkgevers. En ja, zij zoeken maar wat graag via deze kanalen naar meer informatie over jou. Zorg dat je profielen er goed verzorgd uitzien en scherm de delen af met privacyinstellingen als er foto’s of andere zaken op staan die je liever niet deelt met je toekomstige collega’s. Denk hierbij niet alleen aan LinkedIn, maar ook aan Twitter, Facebook, Instagram en zelfs kanalen als Youtube, Pinterest of Tumblr. Wat jij op ‘openbaar zet’, kan altijd gevonden worden.

Tip: Google jezelf ook even om te zien wat voor resultaten daar verschijnen. Heb je een keer een bizarre rant geplaatst op internet over een leraar? Als dat het eerste resultaat is in Google, zien recruiters dat dus waarschijnlijk ook. Net als foto’s waar je stomdronken op staat of blogposts die je schreef toen je in je ‘ik ben het niet eens met wat er gebeurt in de maatschappij’-  fase zat. Goed om even over na te denken.

11. Cv updaten

Controleer voordat je de sollicitatie verstuurt, altijd even of je de laatste updates in je cv hebt verwerkt. Staat je laatste of meest recente baan erbij? Die cursus die je afgelopen maand nog hebt afgerond? Of ben je het afgelopen jaar van een fanatiek hardloper veranderd in een professioneel fluitspeler? Door je cv te updaten voorkom je dat je tijdens het gesprek ineens moet improviseren omdat je cv niet meer actueel is.

12. Cv-tips 2019

Zijn er nog meer specifieke tips voor een 2019-proof cv?

 • Simpele Word-documenten met een overzicht geven geen enthousiaste reacties meer bij werkgevers. Een interessante opmaak wordt gewaardeerd, maar sla daarin niet door waardoor het afschrikt.
 • Maak je cv niet te lang en zet er alleen relevante informatie op.
 • Geef aandacht aan nevenactiviteiten en cursussen indien relevant.
 • Zet er altijd een mogelijkheid tot het aanvragen van referenties bij.
 • Overweeg het uploaden van een foto, grote kans dat recruiters je anders toch wel opzoeken via social media.
 • Zorg dat je LinkedIn-profiel tiptop in orde is en geen vreemde afwijkingen heeft met het cv dat je instuurt.

 

Cv gemaakt, en nu?

Heb je een geweldig cv klaarliggen waar werkgevers steil van achterover slaan? Mooi zo. Wat is de volgende stap? Je kunt, als je dit nog niet hebt gedaan, een motivatiebrief schrijven voor je droombaan. In ons artikel met tips voor een goede motivatiebrief kun je alle kenmerken van een topbrief vinden om je te onderscheiden van de rest. Heb je die al af? Dan is het tijd om te solliciteren. Je kunt in ons vacatureoverzicht een mooi aanbod vinden van banen in verschillende sectoren. Denk aan banen in de IT, maar ook in de zorg en het bank- en verzekeringswezen. Wil je liever eerst alle benodigde skills leren via een betaald traineeship? Dat kan! We bieden diverse traineeships aan voor opleidingsniveaus van MBO-4 tot WO.

 

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >