Alle berichten

Inzetten van Business Application Developers

Softwareontwikkeling is een activiteit die steeds belangrijker wordt. Hierbij kan men gebruik maken van diverse technieken, producten en mogelijkheden. In de regel zal echter vaak het systeem in combinatie met het bedrijfsproces leidend zijn. Zo zal een nieuwe applicatie enkel door team X verwerkt kunnen worden, met behulp van systeem Y.

Ik denk dat deze systeemgebaseerde aanpak niet tot de gewenste resultaten leidt. AP Support hanteert juist een procesgebaseerde aanpak waarbij kritisch gekeken wordt hoe intensief het proces gebruikt wordt. Sommige B2B-applicaties worden maar tijdelijk of beperkt gebruikt. Om deze te ontwikkelen conform de standaarden van bedrijfskritische applicaties, is een absolute waste of resources.

Daarom pleit AP Support voor het ontwikkelen van applicaties door Business Application Developers. Deze kunnen met behulp van low code-platforms diverse kleine tools en applicaties maken, die direct de business kunnen helpen. De ontwikkelkosten zijn laag en de tool kan zonder problemen uitgeschakeld worden indien nodig.

Hieronder geef ik 3 redenen waarom het inzetten van Business Applications Developers op deze wijze versnelling kan bieden.

  1. Directe benefits

Het snel in elkaar zetten van een applicatie of tool zorgt ervoor dat een dringend probleem direct opgelost kan worden. Als je lang moet wachten op een oplossing, kan dat voor frustratie zorgen. De Business Application Developer kan hierbij helpen door het probleem direct op te lossen. Dit kan meteen leiden tot betere bedrijfsresultaten waar klanten en gebruikers optimaler mee geholpen worden. Zo kun je sneller gaan kijken naar de volgende verbetering, zodat de afdeling uiteindelijk conform een veel hogere standaard gaat opereren.

  1. Prototype

Een belangrijke reden waarom tools en tijdelijke applicaties geweerd worden, is dat de applicatie uiteindelijk toch weer opnieuw gebouwd moet worden. Dit klopt, maar het bouwen van applicaties wordt vaak makkelijker als er een prototype is. Een applicatie die misschien niet conform de beste standaarden is gebouwd, kan nog steeds functioneren als een blauwdruk van wat gemaakt (en niet gemaakt) moet worden.

  1. Optimale controle versus flexibiliteit

Het gevaar met schaduw-IT is dat de IT-afdeling er geen zicht op heeft en het daardoor verborgen risico’s heeft. Dit wordt vreemd genoeg verweten aan de applicatie of tool zelf, maar dat is niet de daadwerkelijke oorzaak. De daadwerkelijke oorzaak is dat de business in conflict is, omdat het graag hulp wil krijgen maar deze niet ontvangt. Natuurlijk niet vanwege onwil, maar vaak vanwege beperkt budget. Dit resulteert uiteindelijk in innovaties waarbij noodzaak de moeder is. Juist door de inzet van Business Application Developers kan IT enige controle houden over de te maken applicaties, door correcte protocollen mee te geven. Dit zorgt voor een ideale balans tussen controle en flexibiliteit.

Tot slot

Het verbeteren of automatiseren van bedrijfsprocessen wordt te snel gedaan met behulp van een team van experts, dat vaak buiten de business-afdeling staat. AP Support pleit ervoor om verbeteringen juist door te voeren vanuit de operations. Het aannemen van Business Application Developers, personeel dat vanuit de operations applicaties ontwikkelt, draagt bij aan een betere digitale strategie. Daarmee kunnen de uitdagingen van morgen, vandaag aangegaan worden.

Wouter Mertens

Innovatiemanager - AP Support

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >