Alle berichten

5 redenen waarom je zou moeten focussen op talent

Het is bekend dat de arbeidsmarkt enorme krapte kent. Dit is vooral binnen de ICT-sector zo. Deze sector kent een groei van 17% gemiddeld in openstaande vacatures sinds 2014 en het ziet er naar uit dat dit aantal alleen maar toeneemt.

Deze krapte kent enorme problemen. Die worden gedeeltelijk veroorzaakt door de eisen die opdrachtgevers stellen. Soms wordt de ICT’er als iedere andere specialistische functie benaderd, waarbij ervaring natuurlijk het belangrijkste kenmerk is. Dit kan werken voor andere industrieën, maar niet voor een industrie waarbij de techniek van vandaag, morgen al verouderd is. In plaats van te focussen op het aantal jaren werkervaring is het daarom verstandig om te focussen op talent. Hieronder 5 redenen waarom het volgens mij beter is om als organisatie te focussen op talent dan op ervaring van je kandidaten.

  1. Grotere vijver

Veel kandidaten hebben enorme potentie! De poule met personeel dat al in staat is om een opdracht uit te voeren is natuurlijk altijd kleiner dan de groep met personeel die kan léren om de opdracht uit te voeren. Dit betekent dat je sneller aan geschikte kandidaten kunt komen zodat de mogelijke wachttijd niet te lang is.

  1. Duidelijke motivatie

Een belangrijk element van het in huis hebben van goed personeel, is personeel dat graag voor je wil werken. Talentvol personeel dat in staat is om iets van je te leren heeft een duidelijke motivatie om voor je te werken en deze motivatie is open en bespreekbaar. Natuurlijk is het vinden van de ideale kandidaat perfect, maar wat is dan de reden dat hij zo goed is om voor of met jou te werken? Het weten van deze reden is essentieel om een goede relatie op te bouwen.

  1. Enthousiasme

Sommigen stellen zicht een ‘echte professional’ voor als iemand die zakelijk, strak en correct is. Mijn idee van de superprofessional is iemand die een opdracht serieus oppakt en zakelijk omgaat met vragen en verzoeken. Een talentvol iemand is lerend en daarom vaak extra enthousiast. Dit betekent dat een talentvolle collega mogelijk ook eerder extra taken of nieuwe gevallen wil oppakken.

  1. Uitbreiding ambassadeurs

Het inhuren van talentvol personeel geeft ook de mogelijkheid om ambassadeurs te kweken. Immers, als je talentvol personeel inhuurt en deze goed hebt begeleid zal hij of zij eerder met een goed gevoel aan je terugdenken. Deze positiviteit kan snel doorwerken en het gehele bedrijf in een beter daglicht zetten.

  1. Waterdragers

Bij het invullen van een team denken we snel aan specifieke rollen zoals kopmannen, tijdrijders of sprinters. We denken daarbij nog minder aan wisselspelers op de bank en al helemaal niet aan waterdragers. In veel scrumteams is het dagelijks bezig zijn met hardcore techniek vrij beperkt. Het grootste deel bestaat uit communiceren, prioriteren, verduidelijken en analyseren. Dit werk is vergelijkbaar met dat van de waterdragers in het wielrennen. Het is niet iets wat direct bij je opkomt, maar het is wel nodig om een team succesvol te laten rijden.

Tot slot

Alhoewel het van belang is om teams te hebben met goede ervaring is het ook belangrijk om te kijken naar talent. Dit talent zal mogelijk na verloop van tijd weer vertrekken, maar dat hoeft niet erg te zijn. Zeker niet als zij wél een ambassadeur voor jouw bedrijf blijven. Teams met een dergelijke constructie ervaren dat ze juist dat extra ingrediënt krijgen om beter te kunnen presteren.

Wouter Mertens

Business Manager IT

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >