Alle berichten

Agile met focus

Disruptive en agile

In een disruptive omgeving waarin technologische ontwikkelingen enorme impact hebben op hoe men leeft, zijn financiële instellingen genoodzaakt om zich steeds meer en sneller aan te passen. Hierbij dient u klanten multi channel te bedienen, wordt alleen operational excellence beloond en is agility het sleutelwoord.
Een makkelijke manier om agile te zijn, is om juist niet te digitaliseren. Je hebt geen experts, systemen, procedures of ingewikkelde projectmethodieken nodig zoals Scrum of Lean. Het enige wat je nodig hebt zijn hele, hele goede mensen, die alles kunnen met het hoogste arbeidsmoraal denkbaar. Dit is ook een reden die je vaak hoort: ”automatiseren is in dit geval niet mogelijk want er zijn teveel variabelen, je verliest het persoonlijke element, enzovoorts.” Het komt er vaak op neer dat de argumenten om niet te automatiseren veroorzaakt worden door de onbekendheid van de mogelijkheden (Schumpteter benoemt dit in zijn boek “Theory of Economic Development”).

Maar men moet digitaliseren, dus dan wordt het door anderen gedaan. Vandaar dat we alles overzetten naar een aparte IT-afdeling met experts die dit complexe werk uit handen nemen. Hiervoor wordt een heel legertje aan programmeurs, businessanalisten, testers en projectleiders aangenomen. Zij zorgen voor ons en bepalen wat we mogen gebruiken. Dit is ook nog eens makkelijk, want als het fout gaat, ligt de schuld niet bij de eigen afdeling.

RAM

Dit is theoretisch gezien wel agile, maar het zorgt niet voor de versnelling en verbetering die nodig is, simpelweg omdat Operations niet verantwoordelijk is. Wat nodig is, zijn applicaties die geen ellenlange programmeertijden kennen en welke direct opgeleverd worden, om zo te voldoen aan de directe klantbehoefte. De focus moet liggen op waardevermeerdering vanuit de core business van het bedrijf. Rapid Application Modelling (RAM) is een perfecte techniek om te zorgen dat partijen zich bezig houden met datgene wat van belang is.

Het belang van deze techniek is dat het Operations in staat stelt om zelf te automatiseren, aangezien codering niet vereist is. Stel dat je als gebruiker of operationeel medewerker direct een aanpassing door kunt voeren in je systeem. Weg zijn de lange wachtrijen, uitgebreide meetings en budgetescalaties. In plaats daarvan lost u het probleem op en kunt u de klant garanderen dat hij een waanzinnig goede ervaring heeft.

IT wordt veel meer een service dan ‘een eigen afdeling’, juist door het weer in te zetten op de Operations-afdeling. Met RAM kun je maatwerk software ontwikkelen, zonder te programmeren of te coderen. Dit houdt in: korte wachttijden en een enorme agility gebaseerd op ervaringen van Operations. Amazon brengt iedere 11.6 seconden nieuwe software uit. U wilt toch ook zo flexibel zijn? De mogelijkheden met WEM zijn oneindig: van het automatiseren van formulieren tot complexe enterprise systems en zelfs geavanceerde integratiemogelijkheden. Dit alles uiteraard volledig veilig en beschermd.

Tijdens de break-out sessie op de WEM Conference 2017 bespreek ik graag het why en how van bottom-up procesoptimalisatie. Hoe Operations-afdelingen vandaag nog klaar kunnen zijn voor de uitdagingen van morgen. Zie ik u daar?

Wouter Mertens

Business Manager IT

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >