Alle berichten

Dashboard: cybercrime en privacy

De laatste vijf jaar heeft bijna iedereen toegang gekregen tot het internet. Dit geeft men toegang tot meer informatie en gemakkelijker toegang tot informatie. Het brengt echter ook cybercrime met zich mee. In dit dashboard laten we zien welke groepen hier het vaakst slachtoffer van worden. Met deze informatie kan meer gericht informatie worden verstrekt om mensen bescherming te bieden tegen cybercrime.

  < Open het dashboard om de gegevens te bekijken.

Cybercrime

Cybercrime is criminaliteit die te maken heeft met internet of andere informatiedragers. In ons dashboard willen wij ons specifiek richten op hacken, identiteitsfraude en oplichting bij inkoop en verkoop via internet.

Hacken

Hacken is het illegaal inbreken in computers of computernetwerken door het omzeilen van beveiligingsmaatregelen. Bestanden worden door hackers vaak vernietigd, beschadigd of gestolen. Hacken heeft niet alleen betrekking op computersoftware of veiligheid, maar wij gebruiken het wel op die manier. Bij hacken wordt vaak ingebroken een computer, e-mailaccount, een website of een profielsite.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude wordt zonder toestemming via internet gebruik gemaakt van iemands persoonlijke gegevens. Met de persoonlijke gegevens wordt financieel voordeel behaald. Voorbeelden hiervan zijn: het opnemen of overmaken van geld van de ander, het afsluiten van leningen op naam van de ander of het opvragen van officiële documenten met de identiteit van iemand anders.

Oplichting

Onder oplichting verstaan wij oplichting bij het kopen of verkopen van goederen of diensten via het internet. Hieronder verstaan we het niet leveren van gekochte goederend of het niet betalen voor geleverde diensten.

Conclusies

Het is van belang om mensen te wapenen tegen cybercrime. Gemiddeld worden er per 100 inwoners van Nederland bijna 20 meldingen per jaar gedaan en tot op heden stijgen deze aantallen alleen maar. Mannen maken meer melding van cybercrime dan vrouwen. Opleidingsniveau heeft echter weinig invloed op de gevoeligheid voor cybercrime. In de laatste vijf jaar hebben vooral de mensen ouder dan 65 jaar in meerdere mate toegang tot het internet gekregen. Hiermee zijn zij ook iets vaker slachtoffer geworden van cybercrime. Toch blijven jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig jaar het vaakst slachtoffer van cybercrime. Ookal maakt cybercrime steeds minder slachtoffers, toch blijft het een aandachtspunt. Het is tijd om cybercrime een halt toe te roepen. Er moet vooral onder jongeren meer aandacht komen voor cyberveiligheid. Uit de statistieken blijkt dat zij het meest te maken hebben met cybercrime.

Gebruiksaanwijzing

Door rechtsboven in het dashboard de selectie aan te passen, zullen de grafieken veranderen. Op deze manier wordt zichtbaar welke factoren invloed hebben op de ondervonden cybercrime.

Bekijk ons dashboard hier!

 

Ook handig worden met Excel en veel meer leren op het gebied van IT? Heb je interesse in automatisering, procesoptimalisatie, Artificial Intelligence, robotisering en data mining, maar nooit de mogelijkheid gehad om je er verder in te verdiepen? Dan is ons Traineeship Business IT de beste keus voor jou!

Lisa Klaver – Medior Consultant Plus

Myrthe Misset – Junior Consultant

Bram Schouten van der Velden – Medior Consultant

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >