Alle berichten

Dashboard: werkgelegenheid in de financiële sector

De financiële sector is altijd een conservatieve sector geweest. Desondanks heeft de techniek in het laatste decennium een behoorlijke voetdruk achtergelaten op de financiële sector. Zo is internetbankieren gebruikelijk geworden. Dit maakt dat sommige financiële banen minder relevant zijn geworden of zelfs overbodig. Kassiers zijn geen onderdeel meer van de bankkantoren en in de bankkantoren komen steeds minder klanten. Veel financiële diensten kunnen online afgenomen worden.

De baanverschuiving in de financiële sector

De systemen die de digitale dienstverlening in de financiële sector ondersteunen, moeten gebouwd en onderhouden worden. Dit heeft invloed op het baanaanbod in de financiële wereld. Er is meer ruimte voor ICT-gerelateerde functies. Toch blijft financiële kennis een essentieel onderdeel van de financiële wereld. Financiële functies blijven, maar krijgen een andere invulling.

In dit dashboard geven wij inzicht in de verschuiving van functies in de financiële wereld. Hierbij kijken we ook naar de werkeloosheidscijfers in het algemeen.

werkgelegenheid in de financiële sector < Bekijk het dashboard voor inzicht in de gegevens.

Conclusie

Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat het aantal ICT-gerelateerde functies stijgt binnen het aantal functies in het bankwezen. Het aantal functies in de financiële sector blijft nagenoeg gelijk. In tabel 1 is te zien dat er over het geheel een stijgend aantal vacatures is per jaar. In deze tabel is het gemiddelde genomen van het aantal vacatures per kwartaal. In ons dashboard zijn de cijfers per kwartaal te zien. Het lijkt erop dat er meer banen in de financiële wereld ontstaan. Dit komt vooral omdat er meer ICT-gerelateerde functies ontstaan, maar dit gaat niet ten koste van het aantal ‘reguliere’ financiële functies. Voor een meer inzichtelijke weergave van het aantal vacatures per jaar verwijzen wij u graag door naar ons dashboard.

Tabel 1: Totaal aantal vacatures in de financiële dienstverlening

 < Klik om de tabel te vergroten.

Gebruiksaanwijzing

Linksboven in het dashboard staan de periodes waarin gezocht kan worden. De gewenste periode kan aangeklikt worden. Door het veranderen van de periode veranderen de grafrieken in het dashboard. Op die manier kun je voor elke periode tussen het eerste kwartaal van 2010 en het derde kwartaal van 2017 het aantal vacatures in de financiële sector en ICT-sector zien.

Bekijk ons dashboard hier!

Ook handig worden met Excel en veel meer leren op het gebied van IT? Heb je interesse in automatisering, procesoptimalisatie, Artificial Intelligence, robotisering en data mining, maar nooit de mogelijkheid gehad om je er verder in te verdiepen? Dan is ons Traineeship Business IT de beste keus voor jou!

Lisa Klaver – Medior Consultant Plus

Myrthe Misset – Junior Consultant

Bram Schouten van der Velden – Medior Consultant

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >