Alle berichten

De uitdagingen van online inwerken

Één van onze consultants in de businessline IT: “Onlangs ben ik in de functie van test engineer gestart bij een opdrachtgever in Amersfoort. Die start ging uiteraard wat anders dan voorheen. Ik werd grotendeels online ontvangen en had via Skype korte kennismakingsgesprekken met nieuwe collega’s. Een aantal mensen kende ik al uit een vorige werkervaring.

Om ingewerkt te raken bij mijn huidige opdrachtgever, waren collega’s flexibel bereikbaar als ‘vraagbaak’. Een echte inwerkperiode was er echter niet. Dit bedrijf is echt georganiseerd vanuit samenwerken op kantoor. Dat maakt dat online werken nog niet altijd heel soepel verloopt, wat ingewerkt raken lastig maakt. Het delen van schermen gaat bijvoorbeeld nog niet altijd vlekkeloos.

Een andere uitdaging die komt kijken bij thuiswerken, is dat ik daarnaast ook de zorg voor mijn dochter heb. Gezien de omstandigheden met de eerdere beperking van mogelijkheden voor kinderopvang, viel dit niet altijd mee. Dat maakt focus wat lastiger. Complimenten voor de collega’s en manager van dit team, die elkaar hierin goed ondersteunen en hiervoor ook onderling begrip tonen.

Het contact met collega’s verloopt nu goed, we weten elkaar te vinden via Skype en telefoon. Mijn collega’s uit het team zijn mijn vaste aanspreekpunten. Voor mij helpt het dat ik al eerder bij deze opdrachtgever werkzaam ben geweest. Ik kan hierdoor meer werkzaamheden oppakken dan bijvoorbeeld mensen die hier voor het eerst aan de slag gaan. Voor de skills die ik echt nieuw moet aanleren, heb ik nu een vast aanspreekpunt dat ik hiervoor kan benaderen.

Ik blijf uiteindelijk voorstander van fysiek naast elkaar zitten en samen trainen on the job. Zo is er snellere en persoonlijke interactie mogelijk. Gelukkig heb ik nu op afstand collega’s die voor me klaarstaan om te helpen waar nodig, ook naast hun eigen drukke agenda’s. Mijn tip? Zorg dat je nieuwe mensen zo min mogelijk in het diepe stort en maar laat ‘zwemmen’. Borg structurele begeleiding en zorg voor een vraagbaak die goed bereikbaar is.”

 

Bij AP Support hebben we inmiddels veel ervaring met inwerken van consultants op afstand. Meer tips nodig of behoefte aan ondersteuning bij het inwerkproces? Neem gerust contact op! We helpen graag.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >