Alle berichten

Grenzen opzoeken = Grenzen verleggen!

De titel zegt het al: ik heb zaterdag 17 juni mijn grenzen opgezocht en verlegd door aan de Nacht van de Vluchteling mee te doen. Zondag om 00:00 startten wij met 5000 man en met bijna 1,6 miljoen euro sponsorgeld in de pocket, aan de lange wandeltocht van 40 km. De pas zat er meteen goed in. Ik wist dat het een zware tocht ging worden, dus het werd een nacht en ochtend van grenzen opzoeken en deze verleggen. In Nijmegen deden er 1400 man mee en dit zorgde voor een mooi gezicht. Iedere wandelaar kreeg namelijk lichtjes die ze aan hun tas konden vastmaken. In het donker zag je dus een lange ‘slinger’ van allerlei lichtjes. Er waren in totaal 4 rustpunten en elk rustpunt was weer een moment van reflectie. “Hoe voel ik mij?” “Pfoeh, vluchtelingen doen dit dus bijna elke dag, niet wetend waar ze terecht komen.” “We kunnen dit!” We wandelden stug door, soms met een mannenkoor dat bemoedigende liedjes voor ons zong en soms met alleen stilte en lichtjes van de enkele wandelaars voor ons.

Halfway there…

In Arnhem staan een paar mensen langs de kant. Wanneer wij dichterbij komen staat er een bordje: “Dank je wel, namens een ex-vluchteling!” We krijgen wat koekjes en watermeloen en lopen weer door. We denken allebei: “Ja, hier doen we het voor!” Bij het mooiste rustpunt van de route (het Gelredome) viel mijn wandelpartner uit. Haar grens was bereikt dus ze kon niet meer verder. Na 27,5 km samen te hebben gewandeld, had ik het gevoel dat ik juist nu echt mijn grenzen ging opzoeken. De kilometers samen waren zwaar, maar het werd nog zwaarder toen ik de laatste 12,5 km alleen moest lopen. “Ik kan dit wel, toch?” “Als ik 27,5 km kan lopen, dan kan ik die laatste 12,5 ook wel.” Zo ging het steeds in mijn hoofd. Ik was continu mijn grenzen aan het opzoeken. “Hoe ver kan ik gaan?” “Van der Vusses geven niet op!” hoor ik mijzelf nog zeggen. Na 10 uur te hebben gewandeld bereik ik licht strompelend de finish. De 40 kilometers zitten erop en ik heb mijn grenzen verlegd. Het besef is er nog niet helemaal, maar ik heb toch echt 40 km gewandeld! Schade: 4 blaren en flink geïrriteerde kniebanden. Winst: geld opgehaald voor de vluchtelingen, een medaille en trots!

Op het moment van schrijven is er 1,58 miljoen euro opgehaald. Met dit bedrag kunnen wij ruim 250.000 vluchtelingen noodhulp aanbieden. Maar het kunnen er meer worden, want er kan tot 31 augustus worden gedoneerd!

Annisa van der Vusse

Junior Consultant - AP Support

Annisa van der Vusse is Junior Consultant bij AP Support. Op dit moment is zij gedetacheerd bij Syntrus Achmea.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >