Alle berichten

(In)werken op afstand

Voor iedere consultant is het spannend om een nieuwe opdracht te krijgen. Je hebt de vacaturetekst gelezen, een leuk gesprek gehad en dan begint het daadwerkelijk. De collega’s ontmoeten, de bedrijfscultuur leren kennen en natuurlijk de werkzaamheden onder de knie krijgen. Altijd spannend. Maar je hebt er ook iedere keer weer zin in, een nieuwe uitdaging!

Alleen deze keer is het een beetje anders. Ik heb het kantoor 1 keer gezien en 3 mensen de hand geschud… toen dat nog mocht. In plaats van op tijd bij huis te vertrekken in het kader van onverwachte files, probeer ik de avond van tevoren alvast in te loggen met de gegevens die ik via de mail heb ontvangen.

Ik ben de eerste week begonnen met zelfstudie. Iedere collega heeft SPO gedaan, dus deze kennis is sowieso waardevol. Daarnaast zat mijn eerste week vol met kennismakingsgesprekken. Met iedere collega heb ik telefonisch of via Skype kennisgemaakt. Dit was heel prettig, zo heb je meer gevoel en soms beeld bij degene die je allerlei werkzaamheden aan het uitleggen is. Daarnaast werd ik toegevoegd aan alle groeps-apps op WhatsApp. Ondanks dat mijn telefoon af blijft gaan (dempen is megahandig), is ook dit heel prettig. Vooral om een beeld te krijgen van de kantoorhumor, dit is natuurlijk essentieel.

Ondertussen heb ik diverse uitleggen gehad van werkzaamheden die ik mag gaan doen, dit is veelal met Skype gedaan. Hierbij wordt het scherm gedeeld en zie je waar je collega mee bezig is en wat hij of zij bedoelt. Een handige tool voor het inwerken. Hiernaast kreeg ik natuurlijk ook de werkbeschrijvingen. Op deze manier kon ik beginnen met ‘schaduwdraaien’ en kan ik langzaam daadwerkelijk ondersteuning bieden aan het team. Want ook voor hen is dit een heftige situatie. Diverse processen moesten worden aangepast en het werken vanuit huis gaat niet altijd vlekkeloos. Dat is echter niet zo vreemd, als je bedenkt dat thuiswerken bij de opdrachtgever voorheen niet gangbaar was. Nu zijn er opeens 900 ‘thuiskantoorplekken’ bijgekomen!

Maar ondanks de uitdagingen en beren op de weg heeft iedereen het geduld om te helpen bij mijn inwerkproces. Ik vind het bijzonder mooi om te zien dat iedereen de schouders eronder zet. Er wordt veel waardering uitgesproken naar eenieder en ook begrip getoond als niet alles zo snel gaat als normaal op kantoor.

Want als inwerken op afstand al geen uitdaging is, probeer het dan maar eens met een zoontje van 8 maanden thuis en manlief tegenover je aan de keukentafel die ook om de haverklap een meeting heeft. Het is geen situatie die je zelf zou kiezen, maar ondanks dat ben ik blij dat ik kan zeggen dat het lukt. Ook al heb ik mijn werkplek nog nooit gezien, ik voel me welkom bij TKP en weet zeker dat ik snel waarde toe kan gaan voegen binnen het team.

Jennifer van der Kamp - Sauer

Junior Consultant - AP Support

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >