Alle berichten

Is Excel nuttig?

Afgelopen jaar heb ik mijn Hbo-opleiding afgerond in Toerisme. Na 7 jaar ook werkzaam te zijn geweest in het toerisme wilde ik helemaal wat anders. In mijn eerste opdracht heb ik veel gebruik moeten maken van Excel. Dit heb ik geleerd via een interne scholing bij AP Support. In korte tijd heb ik een hoop geleerd, terwijl ik dacht dat Excel een programma was waarvan ik al enige basiskennis had.

De vraag doe ik nu graag zou willen beantwoorden is de volgende: Wat is het niveau van Excel-kennis van mensen die werkzaam zijn in de financiële sector en in hoeverre is het programma nuttig om goed te kunnen functioneren binnen deze sector?

In de eerste plaats zijn er ongeveer 1.2 miljard Microsoft Office-gebruikers. Het is redelijk aan te nemen dat circa maar 75% daarvan Excel gebruikt. Sommigen hoeven immers enkel word te gebruiken bij hun dagelijkse werkzaamheden. Toch betekent dit dat er, naar mijn schatting, circa 1 miljard Excel-gebruikers wereldwijd zijn.

Echter, niet iedereen is er even handig mee. Er zijn geen exacte cijfers van het gebruik van Excel, maar de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) geeft aan dat maar 5% van alle computergebruikers gevorderde computervaardigheden heeft. Wat hieronder verstaan wordt, is dat je bijvoorbeeld uit een lijst met e-mailadressen en onderwerpen kunt bepalen welke van een bepaalde afzender komen en een bepaald onderwerp bevatten.

Vergeleken met andere landen doet Nederland niet onder, zoals in figuur 1 te zien valt. Sterker nog, vergeleken met de rest heeft Nederland weinig echte digibeten. Ook blinken we echter niet uit met échte sterke IT’ers.

 

Figuur 1: Analyse van computervaardigheden over diverse landen bepaald in OECD-rapport

Dus hoe goed is men met Excel, vergeleken met andere landen wereldwijd? Een inschatting van de Excelkwaliteiten is afgebeeld in figuur 2 hieronder. Hieruit blijkt dat van de Excelgebruikers slechts 11% in staat is het te gebruiken voor/met formules en tabellen [3]. Dit verklaart ook dat vaak veel verbeterd kan worden, simpelweg omdat men vaak niet eens weet hoe om te gaan met een applicatie die zoveel te bieden heeft als Excel.


Figuur 2: Verdeling van Excelkwaliteiten geschat op basis van Expert Judgement

Dit komt ook overeen met mijn eigen ervaring: input, formules en output. De reden dat er geen standaard programma geschreven kan worden. Elke opdracht is anders omdat de input altijd weer verschilt. En door de input op de juiste manier te gebruiken, kan veel verborgen data worden ontdekt. Dit kan alleen als de gebruiker van Excel de juiste formules schrijft.

Dat is gelijk de kracht van Excel: met de juiste formules kan uit de gegeven input, verborgen data worden weergegeven. Door daar slim mee om te gaan, kunnen enorme filters worden gemaakt. Dit kan veel werk schelen.

Het automatiseren van systemen zal een prominente plek innemen in toekomstige banen. Zelf heb ik ervaren dat automatiseren niet zo eenvoudig is. Zodra de input en formules goed beschreven zijn, kunnen systemen worden geautomatiseerd. Dit is echter vaak specifiek. Daarom is het logisch dat dit een hoop banen zal creëren, zoals ook aangetoond is in een Deloitte-studie.

De kloof tussen de echte kenners en de starters is echter groot. Uit de gegevens en ook uit mijn eigen ervaring blijkt dat er maar een kleine groep mensen echt door gaat met het aanleren van systemen gerelateerd aan Excel. Veel mensen kennen de basisfuncties, maar het loont echt om door te zetten om de Office-programma’s te leren kennen. Iemand met kennis van deze programma’s zal een sterke positie hebben op de markt.

Dit is voor mij een sterke motivatie om door te gaan met leren in de wondere wereld van Excel. Het is natuurlijk niet voor niets dat minder dan 1% door gaat met het schrijven van VBA. Het zal niet eenvoudig zijn, maar naar mijn idee is het absoluut het proberen waard!

Wil jij ook veel meer leren op het gebied van IT? Heb je interesse in automatisering, procesoptimalisatie, Artificial Intelligence, robotisering en data mining, maar nooit de mogelijkheid gehad om je er verder in te verdiepen? Dan is ons Traineeship Business IT de beste keus voor jou!

Pim Baarveld

Junior Consultant - AP Support

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >