Alle berichten

Loopbaancoaching tijdens je traineeship: omdat we samen verder kijken

Loopbaancoaching en opleiding is een onmisbaar onderdeel van onze traineeships. Waarom? Omdat we graag samen met jou aan je persoonlijke ontwikkeling werken. Wil je bepaalde vaardigheden bijleren? Of heb jij de ambitie om door te groeien in het veld waar je nu werkt? We kijken samen naar je vaardigheden en ambities. Dankzij loopbaancoaching tijdens je traineeship kan je duidelijk doelen stellen en deze verwezenlijken. Bij AP Support betekent een traineeship dat we door opleidingen, trainingen en begeleiding samen aan jouw ambities werken.

Wat doet een loopbaancoach?

Een coachingstraject hoort bij al onze traineeships en vormt een belangrijk onderdeel van je ontwikkeling. Maar wat doet een loopbaancoach precies? In het algemeen komt het werk van een loopbaancoach op het volgende neer: jou op een professionele manier ondersteunen in de ontwikkeling van jezelf, zodat je de volgende stap kunt zetten in je loopbaan. Een coach kan je helpen om je eigen weg te vinden. Jij weet tenslotte het beste wat goed voelt en hoe jij efficiënt kunt werken.

Hoe werkt loopbaancoaching bij AP Support?

Loopbaancoaching is bedoeld voor mensen in alle fasen van hun carrière. Wij noemen het graag ‘loopbaanbegeleiding’. Het heeft zowel meerwaarde voor mensen die van carrière willen switchen, als voor mensen die zich helemaal thuis voelen in de branche waar ze werken. Een loopbaanbegeleider helpt je bij het vinden van jouw missie en doel:

  • Welke baan heb je nu en welke rol zou je in de toekomst willen?
  • Waar liggen je ambities?
  • Welke opleiding heb je nodig om jezelf verder te ontwikkelen?
  • Hoe krijg je je werk-privéleven goed in balans?
  • Welke praktische vaardigheden wil je graag onder de knie krijgen?

 

Door deze vragen te beantwoorden kan je de volgende stap zetten in je loopbaan. En geen zorgen, als je nog niet weet wat je missie is, dan helpt een loopbaancoach je ook. Door achter je talenten te komen, kan je veel beter inschatten wat je graag verder wil ontwikkelen. Wie ben je? Waar ben je goed in? Wat is je toegevoegde waarde binnen een bepaald team? Door deze vragen te beantwoorden, kun je daarna veel beter bepalen hoe je jouw talenten wilt benutten.

Persoonlijke benadering

Loopbaancoaching is maatwerk. Voor iedereen is de persoonlijke ontwikkeling tenslotte anders. Daarnaast is je achtergrond, je talenten en de bagage die je meeneemt uit het verleden ook heel anders dan die van je collega. Toch is er, ondanks het unieke startpunt, wel een lijn te ontdekken in de inhoud en koers van de meeste loopbaanbegeleidingstrajecten. Bij AP Support leggen we de nadruk op de volgende onderdelen:

  • Persoonlijkheidstest: waar ligt jouw kracht?
  • Kennis, vaardigheden en competenties onderzoeken en verbeteren
  • Concreet maken van jouw vraag/vragen over je loopbaan
  • Opleidingen en trainingen die jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt vergroten

 

Persoonlijkheidstest

Een persoonlijkheidstest is bij ons een belangrijk startpunt bij je persoonlijke ontwikkeling. De test geeft je meer inzicht in jouw karakter en de zogenoemde ‘soft skills’. Ben je heel introvert of juist extravert? Zet jij altijd de puntjes op de i, ben je een creatieve geest die altijd outside the box denkt, ben je heel ondernemend?  Bij het beantwoorden van deze test zijn natuurlijk geen foute antwoorden. Door deze test in te vullen op een intuïtieve manier (wat spreekt je het meeste aan?) krijg je het beste resultaat over jezelf. Dit kan je dan als basis gebruiken in je zoektocht naar jouw ambities en groeidoelen.

Kennis, vaardigheden en competenties onderzoeken en verbeteren

Bij de persoonlijkheidstest heb je ontdekt wat je persoonlijke eigenschappen zijn. Dit kan je helpen om de volgende stap te zetten: het onderzoeken van je kennis, vaardigheden en competenties. Natuurlijk heb je zelf al een goed overzicht van je kennis, vaardigheden en competenties op basis van ervaringen uit het verleden. Je bent goed in Javascript, of je bent het niet. Je kunt datarapportages interpreteren, of niet. Toch kunnen hier nog verrassende vaardigheden uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de social media kanalen van je werk terwijl dit niet in je taakomschrijving staat. Jij ziet dit misschien als ‘logisch’, ‘voor erbij’ of ‘normaal’, maar het is wel een extra vaardigheid die je maar mooi in het rijtje kan zetten. Daarnaast zijn er ook soft skills die onmisbaar zijn bij je werk. Hou jij altijd het hoofd koel bij naderende deadlines? Dat is een belangrijke vaardigheid. Denk jij altijd in oplossingen? Ook een vaardigheid.

Concreet maken van jouw vragen over je loopbaan

Heb je de kennis, vaardigheden en competenties op een rij, dan kan je samen kijken naar je loopbaan. Wat wil je nu echt bereiken? Waar wil je naartoe werken? Aan de hand van de vorige stappen kan je hier veel beter antwoord op geven. Door naar je bestaande vaardigheden en competenties te kijken, zie je waar je energie van krijgt. En dat is weer een duidelijk signaal om die vaardigheden en competenties verder te ontwikkelen.

Opleidingen en trainingen die jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt vergroten

Je weet waar je naartoe wilt werken, top! Dan is het belangrijk om te kijken hoe je daar naartoe kan werken. Welke dingen heb je nodig om daar te komen? Een specifieke, vakspecialistische opleiding? Een training om je Excel-skills te verbeteren of een opleiding met betrekking tot fraudebeheersing? Je begeleider kan je hierbij adviseren.

Het nut van loopbaancoaching

Bij AP Support kijken we graag een stap verder. Loopbaancoaching is nog een relatief nieuw beroep, maar uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt al dat het zeer effectief is. Omdat je meer inzicht krijgt in jezelf en je vaardigheden, weet je sneller waar je energie van krijgt en waar je naartoe wilt werken. Doordat je doelgericht bezig bent, kan je veel resultaatgerichter werken. En omdat het een persoonlijk doel is, werk je hier ook nog eens harder voor. Het is tenslotte voor jezelf.

Loopbaancoaching bij AP Support

Wil je meer informatie over loopbaancoaching bij AP Support? Benieuwd naar de toegevoegde waarde voor jouw persoonlijke situatie? We staan je graag te woord per mail of telefoon.

 

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >