Alle berichten

Mix & match: nieuwe uitdagingen

Afgelopen oktober ben ik gestart als Junior Consultant Zorg bij AP Support en ik heb inmiddels ruim vijf enerverende maanden achter de rug. Na een studie gericht op gezondheid op internationaal niveau en met een wetenschappelijke insteek, was ik toe aan een frisse omgeving met meer “hands-on” werk. Ik had dan ook een vliegende start met twee opdrachtgevers: zorgaanbieder Pieter van Foreest en zorgverzekeraar CZ. Beide opdrachten zijn erg verschillend en geven mij de kans om de zorg van twee kanten te bekijken.

Bij Pieter van Foreest werk ik een dag in de week in duo-verband met een ervaren collega, een nieuw initiatief van AP Support. Bij deze opdrachtgever richten wij ons op het duurzaam inzetten van extra geld dat beschikbaar komt voor de verpleeghuiszorg. Onze opdracht beslaat hoofdzakelijk het monitoren van de verschillende deelprojecten die gestart zijn om deze extra gelden in te zetten, maar we ondersteunen ook inhoudelijk waar nodig. Hiermee is de opdracht erg veelzijdig: we bespreken de voortgang met de directeur van de divisie, maar overleggen ook met opleidingscoördinatoren, organiseren klankbordgroepen voor de medewerkers en helpen bij het vertalen van plannen op managementniveau naar implementatie in de praktijk.

Bij CZ ben ik aan de slag gegaan als inkoopondersteuner voor wijkverpleging en eerstelijnszorg. In deze functie ben ik een allround medewerker in het team dat zorg inkoopt voor wijkverpleging, eerstelijnsverblijf, geriatrische revalidatiezorg en zintuiglijk gehandicaptenzorg. Naast contact met zorgaanbieders en het overnemen van taken van de inkoper, heb ik ook veel projecten en overleggen waar ik aan deelneem. Vooral in het begin is dit uitdagend: je moet nog wennen aan het vakjargon van de organisatie en vaak wordt je als nieuwkomer ook gevraagd om notulen te maken. Dit betekent echter wel dat je snel moet leren en vooral vragen moet stellen. Omdat op voorhand duidelijk was dat ik vijf maanden bij CZ zou blijven, heb ik ook een aantal grotere individuele projecten aangepakt waar ik mij volledig op kan storten.

In de afgelopen maanden heeft AP Support mij ook de kans gegeven me verder te ontwikkelen op IT-gebied, iets dat ik vooral bij CZ breed in kan zetten. Doordat ik een cursus VBA-programmeren volg, kan ik voor CZ een aantal praktische applicaties ontwikkelen die niet alleen tijd besparen, maar ook meer overzicht geven. Ik doe dit niet zomaar lukraak, maar ik heb de tijd genomen om de eerste maand te overleggen met het team om hun problemen te bespreken, waarna ik met de teammanager concrete doelen heb gesteld. Zij gaf hier een aantal toevoegingen op en zo hebben we samen meer richting gegeven aan mijn opdracht. Met nog twee maanden te gaan bij CZ heb ik dan ook een aantal duidelijke doelstellingen waarmee ik aan de slag kan en ook een duurzame bijdrage lever aan het werk van het team.

Door de combinatie van deze twee opdrachten en de variatie binnen de opdrachten is mijn werk divers en is geen enkele week hetzelfde. Voor mij is dit ideaal: het houdt me scherp en daagt me uit. Ik moet vaak schakelen tussen verschillende situaties en heb snel moeten leren hoeveel werk ik op kan pakken. Vooral door het werken in duo-verband heb ik me erg kunnen ontwikkelen op vaardigheden die je als consultant gebruikt, waarmee ik meer structuur en doelmatigheid in mijn werk kan brengen. Je kan immers altijd meer werk op je nemen, maar dit moet wel binnen je opdracht passen en niet je andere werkzaamheden in de weg zitten.

Wat mij het meeste verrast heeft, is dat de mensen bij zowel een zorgaanbieder als een zorgverzekeraar vaak dezelfde doelen voor ogen hebben. Uiteindelijk zit er in zorg een grote menselijke component en behaal je veel meer wanneer je nét iets meer tijd en aandacht investeert. Ik zie nu ook veel meer in dat de zorg uitermate complex is en het geeft een enorme kick om partijen dichter bij elkaar te brengen. Professionaliteit blijkt in de zorg – ook buiten de zorginstellingen en ziekenhuizen – erg te rusten op menselijkheid. En hoewel dit er soms voor zorgt dat processen minder snel gaan dan je zou willen, geeft het mijn werk veel diepgang en voldoening.

Wil jij ook carrière maken binnen de Zorgbranche? Bekijk de vacature hier!

Geert van der Veer

Junior Consultant - AP Support

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >