Alle berichten

Worden onze banen gestolen door robots?

Er is flink wat publiek debat of automatisering en digitalisering leiden tot massa- werkloosheid. Dit idee wordt gedragen door het feit dat technologische veranderingen sneller gaan. Slechts 15 jaar geleden konden computers slechts non-routine cognitieve en handmatige taken uitvoeren, terwijl op het moment cutting-edge technologieën taken zo divers als de medische diagnose, verzekeringsadvies en autorijden kunnen automatiseren. De hoeveelheid taken die een robot kan doen, nemen in een hoog tempo toe.

We zijn straks allemaal werkloos?!

Dat is misschien wat overdreven. Ondanks de razendsnelle technologische ontwikkelingen zijn er nog steeds taken die niet gemakkelijk kunnen worden geautomatiseerd. Om precies te zijn gaat het om 3 soorten taken. De codificatie is zo uitdagend dat deze bekend zijn geworden als de ‘engineering bottlenecks’:

1)    Taken met betrekking tot perceptie en manipulatie, in het bijzonder wanneer ze worden uitgevoerd in ongestructureerde en complexe situaties.

2)    Taken in verband met creatieve intelligentie, zoals het bedenken van originele ideeën.

3)    Taken in verband met sociale intelligentie, zoals het begrijpen van andere mensen en de reacties in sociale contexten of hulp en zorg voor anderen.

Improvise, adapt, overcome

Nieuwe technologieën, zoals robotica en kunstmatige intelligentie zorgen ervoor dat het leven, maar ook de banen van mensen grote veranderingen ondergaan. Ze hebben de potentie om medewerkers te ontlasten van routinetaken waardoor consumenten betere producten en diensten aangeboden kunnen krijgen. Sommige banen worden volledig overgenomen en bij andere functies zullen nieuwe kansen ontstaan. Een werknemer moet zich er dus bewust van zijn dat hij of zij moet meebewegen met deze ontwikkelingen.

Is dit iets nieuws en enkel van deze tijd? Nee, al sinds technologische ontwikkelingen bestaan kan men zich voorbij laten lopen, of er een nieuwe uitdaging van maken. Kijk maar naar Dorothy Vaughan. Zij is een goed voorbeeld van iemand die de technologische ontwikkelingen bij haar werkgever als kans aangreep. In 1961 liet de National Advisory Committee for Aeronautics (de voorloper van de NASA) een IBM 70-90 mainframe installeren. Hiermee zorgt ze dat niet alleen zijzelf, maar ook al haar collega’s van West Area Computers (een team dat volledig bestond uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wiskundigen) leert hoe dit apparaat te bedienen. Zo raakten zij hun banen niet kwijt, maar gingen zij een nieuwe uitdaging aan. Dit indrukwekkende waargebeurde verhaal wordt overigens, naast dat van twee andere krachtige dames, in de film ‘Hidden Figures’ verteld.

Naast dat een werknemer zelf kan anticiperen, houden werkgevers zich natuurlijk ook bezig met dit onderwerp. In het “Future Jobs Survey 2018” is uitgevraagd welke strategie zij denken te gaan toepassen om het verschuiven van de behoeften aan vaardigheden op te vangen.

Dit is te zien in figuur 1, waarin het duidelijk is dat veel bedrijven (72%) denken dat het goed is om hun eigen medewerkers op te leiden. Daarnaast denkt het merendeel (84%) van de ondervraagden eraan om vaste medewerkers aan te nemen die de kennis al bezitten. Het kan dus zeer waardevol zijn om je te laten om- of bijscholen.


Figuur 1: Visie ondervraagde organisaties op het binnen halen van de benodigde technologische kennis.

Reskilling

Naast het aannemen van werknemers met benodigde vaardigheden en verder automatiseren, lijken werkgevers ook in te zetten op het bijscholen van de bestaande werknemers. Maar wat verwachten deze werkgevers? Betekent dit dat er wordt verwacht dat iedereen een aantal jaren de schoolbanken in moet? In het “Future Jobs Survey 2018” is in kaart gebracht wat West Europese werkgevers verwachten te moeten doen om het huidige personeel future-proof te maken.

Verwachte gemiddelde reskilling-wensen van bedrijven
Figuur 2: Verwachte gemiddelde reskilling-wensen van bedrijven, met het aandeel van de werknemers, 2018-2022.

Uit figuur 2 blijkt dat een groot deel van de huidige werknemers binnen een half jaar klaar zou kunnen zijn voor de technologische ontwikkelingen binnen zijn of haar werkveld. Er zijn gelukkig geen jaren studie nodig. Dat is prettig, want dit maakt het bijscholen haalbaar voor de meeste werknemers.

Conclusie

Dat technologische ontwikkelingen onze levens en banen gaan raken, dat staat vast. Je hebt zelf gedeeltelijk in de hand wat dit voor jou betekent. Wacht je af of pak je je kans net als Dorothy Vaughan?! Al zullen de politiek en werkgevers zich natuurlijk ook gezamenlijk in zetten om win-win situaties te creëren.

Het is in ieder geval wel duidelijk dat we niet met zijn allen in de WW terecht zullen komen. Je kunt die trainingsbroek en die blikken Schültenbrau dus annuleren.

 

AP Support

AP Support realiseert met tijdelijke inzet en projecten blijvende resultaten voor uw organisatie. Wij streven naar verbetering van de concurrentiepositie van onze opdrachtgevers én naar verbetering van de marktwaarde van onze consultants op de arbeidsmarkt. We selecteren de juiste mensen en leiden hen zelf op. Bij vele financiële instellingen en (semi)overheidsinstanties zijn wij preferred supplier. Meer weten over AP Support? Neem contact op!

Bronnen:

–       Frey, C. B. enM.A. Osborne, (2017), “The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerisation?”

–       OECD (2018), “Putting faces tot the jobs at risk of automation”

–       World Economic Forum (2018), “The future of jobs report”

–       Wikipedia “Dorothy Vaughan”

–       IBM “Hidden Figures”

Jennifer van der Sauer- Kamp

Junior Consultant - AP Support

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >