Alle berichten

Zitten is het nieuwe roken: beweeg jij wel genoeg?

Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. Zitten maakt dus een groot deel uit van ons leven. Kantoorbanen, studies en televisie houden onze hersenen actief, maar ons lichaam niet. Drie jaar geleden kwamen de gevaren van het urenlang zitten uitgebreid in de media: ‘Zitten is het nieuwe roken’.

De afgelopen jaren is steeds meer aandacht besteed aan de schadelijke effecten die te lang zitten met zich meebrengen. Deze effecten zijn schokkend en zelfs vergelijkbaar met de schadelijke effecten van roken. Er zijn aanwijzingen dat ‘zitten’ het risico op diverse ziekten verhoogt. Voorbeelden hiervan zijn: diabetes, hart- en vaatziekten, depressie, kanker en fysieke klachten. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de schadelijke effecten zich niet laten compenseren door een paar keer per week te sporten.

Daarnaast heeft Hidde van der Ploeg, onderzoeker aan het VU Medisch Centrum, onderzoek gedaan naar het effect van veel zitten op de levensverwachting. Hieruit bleek dat meer dan tien uur per dag zitten de kans op vervroegd overlijden met 40 tot 60 procent verhoogt. Dit in tegenstelling tot mensen die minder dan vier uur per dag zitten. Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten ‘matig intensieve lichaamsbeweging’ te hebben.

Waarom zitten wij eigenlijk zoveel? Gewoontes en gedrag ontstaan bij uitstek in een vertrouwde en bekende omgeving. Wanneer deze omgeving weinig verandert, ontstaat er een sterke samenhang tussen de situatie en het gedrag. Het binnenstappen in het kantoor roept automatisch gedrag op. Het is dus erg lastig om gedrag op de werkvloer te veranderen. Een veranderproces vraagt geduld, kennis van gedrag en flexibiliteit van zowel de medewerker als de werkgever.

Sta op en beweeg!

Werkgevers kunnen het bewegen van medewerkers op allerlei manieren bevorderen. Het gaat vooral om het onderbreken van een lange zitperiode en de hoeveelheid energie die je verbruikt gedurende de dag. Er wordt veel gesproken over hulpmiddelen op de werkvloer, denk aan zit-sta bureaus, smart chairs of zitballen. Natuurlijk kan dit de medewerkers stimuleren en beweging uitlokken, maar na een paar maanden vervallen medewerkers vaak weer in hun oude patronen.

Wat is dan wel een passende oplossing?

Je anders gaan gedragen, betekent bestaande patronen doorbreken. Patronen ontstaan voornamelijk in en door de sociale omgeving. We raken ‘besmet’ door degenen met wie we omgaan en kopiëren gedrag dat in de groep gangbaar is.

Door kleine aanpassingen in de omgeving verandert het gewoontegedrag van mensen. Denk aan voetstappen op de vloer richting de trap of vermelding van het aantal verbrande calorieën op de treden of muur van het trappenhuis. Stimuleer medewerkers met een norm. Hang borden op met motiverende quotes zoals ‘Een groot deel van je collega’s neemt de trap, zo blijven we allemaal fit’. Zo’n norm zorgt ervoor dat medewerkers, onbewust, gedrag eerder gaan vertonen.

Maak werk van bewegen

Zorg dat het nieuwe gedrag een gewoonte wordt, spreek collega’s aan! Creëer een sfeer waarin dit normaal is. Het is natuurlijk ieders eigen keus, maar wees je bewust van de gevolgen: laat die motor draaien!

Bij deze 5 tips die aantonen hoe makkelijk het kan zijn:

  1. Loop naar collega’s toe in plaats van een mail te sturen (contact met collega’s blijkt daarnaast ook nog eens gelukkiger te maken)
  2. Gebruik een kleine beker of een klein glas zodat je meer moet lopen om deze te vullen
  3. Haal altijd zelf drinken en laat dit niet door collega’s doen
  4. De lunchpauze op het werk is een prima gelegenheid om, samen met collega’s, even de benen te strekken
  5. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap

Fabian van Rijn

Junior Consultant - AP Support

Fabian van Rijn is sinds september 2016 in dienst als consultant bij AP Support. Met zijn achtergrond als Oefentherapeut is hij specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag en kijkt hij naar leefstijl, houding en manier van bewegen in dagelijkse activiteiten.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >