Alle berichten

Zorg en ICT beurs

Onlangs vond vond in de Jaarbeurs Utrecht de Zorg & ICT beurs plaats. Op de laatste dag hebben Wouter en ik, Kelly, AP Support vertegenwoordigd op de beurs. De Zorg & ICT beurs is een interessant platform om bedrijven en innovaties onder de aandacht te brengen. Naast de vele bedrijven die aanwezig waren met een stand, werden er meerdere seminars gehouden. We hebben veel gezien en gehoord. Van AVG/GDPR tot anonimiseren van data, van data science tot hogebloeddruk-apps. Deze dag bood ons de kans om te ontdekken wat de raakvlakken zijn van Zorg & ICT en wat dit kan betekenen voor beide businesslines.

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Vanaf die datum geldt in de hele EU dezelfde privacywetgeving. Hoe toon je aan dat je voldoet aan de eisen van deze verordening? Christian Oudenbroek van Brand Compliance gaf hier een seminar over. Vele bedrijven zijn actief bezig om te voldoen aan de komende verordening. Brand Compliance is gespecialiseerd in het certificeren van bedrijven. Voor AP Support ligt (of lag) hier een mogelijkheid om bedrijven te ondersteunen in het klaarstomen voor de certificering.

Na de seminar van Eric Hoefman van EntrD en de seminar van Wouter van der Bij en Rutger Kerkhoff van Ynformed werd het belang van ICT in de zorgwereld ons wel duidelijk. In de komende jaren zal de hoeveelheid medische datagegevens explosief groeien. Dit biedt mogelijkheden om meer met voorspellende modellen te gaan werken, maar dit biedt tegelijkertijd ook een uitdaging in het anonimiseren van deze gegevens. Als we namelijk iets willen met al deze medische data, dan hebben wij ook die persoon nodig die deze gegevens beschikbaar maakt én de persoon die deze gegevens kan analyseren. Het volgende probleem dient zich dan ook gelijk aan.

Ik ben zelf heel blij met deze vooruitgang in de zorgwereld. Digitaal is er meer en meer mogelijk, gegevens zijn makkelijker terug te vinden en een trend is eerder te ontdekken…Maar wie mogen nu allemaal mijn gegevens eigenlijk inzien? Dat de arts en verpleegkundige mijn gegevens inzien, dat snap ik. Maar moet die ingehuurde data scientist of ICT’er nu ook echt al mijn medische gegevens inzien om zijn werk te kunnen doen?

Eric Hoefman gaf hier tijdens zijn seminar antwoord op. De privacy van de patiënt staat centraal. Dit leidt tot een data-dilemma tussen wat we willen en wat we moeten en tussen onherleidbaarheid en betrouwbaarheid. Een veel gebruikte oplossing is het maken van een kopie van de productieomgeving als test- en opleidingsomgeving. De oplossing die gebruikt werd door EntrD is Datafactory, een kant-en -klare module waarbij de gegevens representatief blijven, maar wel geanonimiseerd zijn.

Over verschillende modellen die te maken hebben met medische data, wisten Wouter van der Bij en Rutger Kerkhoff alles te vertellen. Vol enthousiasme werden we meegenomen in de wereld van data science. Voor mij was dit wel de bevestiging dat de toekomst van de zorgwereld mede bepaald gaat worden door de mogelijkheden die de ICT te bieden heeft. De handen aan het bed ondersteund door de handen aan het toetsenbord.

Wil jij ook veel meer leren op het gebied van IT? Heb je interesse in automatisering, procesoptimalisatie, Artificial Intelligence, robotisering en data mining, maar nooit de mogelijkheid gehad om je er verder in te verdiepen? Dan is ons Traineeship Business IT de beste keus voor jou! Of wil je juist aan de slag bij grote zorginstellingen en zorgverzekeraars? Bekijk dan deze vacature!

Kelly Romein

Medior Consultant Plus - AP Support

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >