Alle berichten

Van zorgverlener naar consultant

In december 2017 maakte ik een omslag in mijn carrière. Van een wijkverpleegkundige met een vast contract werd ik Junior Consultant Zorg bij AP Support. Na mijn opleiding Verpleegkunde heb ik de master Klinische Gezondheidswetenschappen gedaan en wilde ik mijn horizon verbreden binnen de verschillende werkvelden in de zorg, anders dan puur de praktijk. En hoe kan het beter dan dit als consultant te doen, waarbij je de mogelijkheid krijgt om verschillende opdrachten uit te voeren bij onder andere zorgaanbieders en zorgverzekeraars, waarbij je niet aan één taak en locatie gebonden bent.

De eerste maand, bij AP Support zelf, zat vol met kennismakingen, masterclasses maar ook met ontspannende activiteiten. Hierdoor leer je je medetrainees, en jezelf, beter kennen. Daarnaast krijg je goed mee wat het is om als consultant aan de slag te gaan en hoe je jezelf hierin kan laten zien en kan ontwikkelen. Al op de tweede dag kreeg ik te horen dat ik een gesprek had voor een opdracht bij Zilveren Kruis in Zwolle. Dit ging erg goed en in januari kon ik beginnen als Zorgsoortspecialist Medisch Specialistische Zorg.

Er waren op de afdeling bij Zilveren Kruis door meerdere, elkaar snel opvolgende, wisselingen in personeel achterstanden opgelopen, wat ook andere afdelingen begon te raken. Hier moest dus op een snelle, efficiënte manier wat aan gedaan worden en daarvoor hebben ze mij vier maanden nodig. Alles was bij mijn ontvangst goed geregeld en ik kreeg de mogelijkheid om ook bij andere afdelingen mee te kijken om zo een volledig beeld te krijgen van de keten.

De opdracht is erg divers en ontzettend leerzaam. Het werk zelf vergt een brede kennis, inzicht, beoordelend vermogen en samenwerking. De inhoud omvat voornamelijk interpreteren van wet- en regelgeving vanuit de Nederlandse Zorgautoriteit, maar ook de Nederlandse regering. Omdat veel wet- en regelgeving de zorg reguleert, kan dit erg complex zijn. Als zorgsoortspecialist ben je verantwoordelijk voor de juiste informatie en controles in de systemen. Daarnaast komen er veel vragen vanuit omringende afdelingen over situaties van verzekerden of zorgaanbieders binnen de medisch specialistische zorg. Dit gaat dan over individuele casussen die net even anders dan ‘normaal’ zijn gelopen in bijvoorbeeld declaraties. Hierdoor ontstaat er onduidelijkheid en wordt vervolgens aan de zorgsoortspecialist gevraagd hoe dit opgelost kan worden. Een goed beeld van de zorgpraktijk is hierbij erg handig.

Het is interessant om de andere bedrijfsstructuren te zien, en de cultuur van de afdeling. Dit is niet te vergelijken met het werken in de zorgpraktijk, maar minstens zo leuk en dynamisch. Ook wordt er meer vanuit het perspectief van de verzekerde en de zorgaanbieder gedacht dan ik van te voren had verwacht. Vaak worden in de praktijk de zorgverzekeraars als ‘boosdoeners’ binnen het zorgstelsel gezien. De laatste weken heb ik meerdere voorbeelden gezien waarbij zij onterecht zo aangewezen worden. De zorgverzekeraar spant zich op zo’n moment samen met de zorgaanbieder in om de situatie vervolgens zo goed mogelijk voor iedereen op te lossen. Zo vormen ze samen radertjes in een keten om gezamenlijk goede zorg te kunnen leveren.

De kennis en ervaring die ik bij deze eerste opdracht heb opgedaan, kan ik zeker meenemen naar volgende opdrachten.

[ Ook benieuwd naar een vliegende start van je carrière? Bekijk onze vacature! ]

 

Koen Vrielink

Junior Consultant - AP Support

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Lees meer >