Traineeship

Waar de beste traineeships aan moeten voldoen

Als je kiest voor een traineeship in plaats van een startersvacature, dan doe je dat met een duidelijke reden. Je wil meer leren, om sneller hogerop te komen. Specifieke skills eigen maken, zodat je dat kostbare cv krijgt waar werkgevers om zitten te springen. Maar vooral: voor jezelf. Een traineeship is het moment om je te specialiseren in een veld dat jij leuk vindt.

Kies ook voor een traineeship en ontdek hoe jij de volgende stap kunt maken. Bezoek onze vacaturepagina met traineeships voor meer informatie over een specifiek traineeship.

Wat krijg je bij een traineeship van AP Support?

What’s in it for me? Dé vraag die je stelt als je op zoek bent naar een goed traineeship. Waar het vroeger ‘logisch’ was om een management-traineeship te volgen voor een leidinggevende functie, zijn er inmiddels veel meer mogelijkheden. Er is een grote vraag naar specialisten, maar universiteiten en hogescholen sluiten lang niet altijd aan met opleidingen. Een traineeship is dan een mooie stap om die benodigde vaardigheden te leren zodat je direct als specialist aan de slag kunt.

Onderscheidend traineeship

Als je voor een traineeship kiest, waar moet je dan op letten? Wanneer vinden we een traineeship één van de beste traineeships? Bij AP Support houden we 9 hoofdlijnen vast waaraan een traineeship moet voldoen:

  1. Trainees krijgen salaris

Hoewel het nog niet altijd als vanzelfsprekend wordt verondersteld, krijg je als trainee gewoon salaris. Een traineeship is vergelijkbaar met een volwaardige startersfunctie en dus is het niet meer dan logisch dat een trainee betaald wordt voor zijn of haar werkzaamheden. Je krijgt als trainee op termijn meer uitdagende opdrachten, een uitgebreider takenpakket en meer verantwoordelijkheid. Uiteraard krijg je daar dus voor betaald. Benieuwd naar de salarissen van trainees? Lees de omschrijving bij onze traineeship-vacatures.

  1. Keuzevrijheid is belangrijk

Een traineeship is geen eenbaansweg die je van begin tot eind uit moet rijden. Als je onderweg een rol die je leuk lijkt of een onderwerp dat je interesseert tegenkomt, moet je de mogelijkheid hebben om je je daar in te verdiepen. Dit heeft meerdere voordelen: het vergroot het talent en de skills die je al hebt en het kan de organisatie waar je in werkt versneld veranderen. Ga maar na: als iemand (jij dus) enorm enthousiast is over iets dat je net geleerd hebt, kan een bedrijf die mogelijkheid aangrijpen om dat geleerde direct in praktijk te brengen. De beste traineeships zijn bij voorkeur gestructureerd, maar flexibel.

  1. Leer van verschillende organisaties en functies

Het beste traineeship bestaat volgens ons uit een leertraject waarin je verschillende organisaties leert kennen en aan verschillende projecten werkt. Dit heeft ontzettend veel voordelen. Niet alleen krijg je een goed beeld van de sector waarbinnen je een traineeship volgt (denk aan de financiële sector, de bancaire wereld, IT, verzekeringen of zorg bijvoorbeeld), je leert ook verschillende functies kennen. Je krijgt zo een goed zicht op welke functie het beste bij jou zou passen.

  1. Er moet een goede mentor aanwezig zijn

Een goede begeleiding zorgt voor de beste studenten. Dit is natuurlijk ook zo bij een traineeship. Collega’s zijn erg leuk, maar zij zijn lang niet altijd beschikbaar om je uitgebreid te trainenof te coachen. Daarom krijg je, naast jouw collega’s op locatie als hulp, ook begeleiding vanuit AP Support. Samen met je loopbaanbegeleider kijk je waar je sterke punten liggen, maar ook hoe je jouw talenten wilt benutten in je werk.

  1. Een traineeship moet op jou gericht zijn

Een traineeship moet jouw ontwikkeling centraal hebben staan en jouw werkgever zou jou de handvatten moeten geven om jouw groei te realiseren. Zo creëer je namelijk een win-winsituatie, voor zowel jou als trainee als voor de opdrachtgever waar jij voor werkt. Als je als trainee de mogelijkheid krijgt om jouw passie te volgen en je kennis en vaardigheden te vergroten, dan krijgt het bedrijf daar tenslotte een zeer gemotiveerde en bekwame medewerker voor terug.

‘Tijdens het traineeship krijg je de mogelijkheid om verschillende diploma’s te halen die aansluiten bij jouw interesse, waardoor jij jezelf optimaal kunt ontwikkelen.’ – Robin Jaski, Medior Consultant bij AP Support

  1. Een traineeship geeft je inzicht in jezelf

Een traineeship is bij uitstek de mogelijkheid om de volgende stap in jouw carrière te zetten. Je hebt een opleiding afgerond en bent nu op zoek naar het juiste traject om jouw droombaan te vinden. Wij vinden het belangrijk dat je de kans krijgt om bij het maken van je keuze de juiste begeleiding te krijgen. We dagen je graag uit om eruit te halen wat erin zit, jou meer te leren over jezelf en jouw talent. Zodoende kun jij er achter komen welke kant je op wilt met je carrière.

‘Dankzij de verschillende trainingen en opleidingen die ik volg, blijf ik mijzelf ontwikkelen. Daarnaast zijn de opdrachten waar je mee aan de slag gaat, heel uiteenlopend. Hierdoor blijf ik altijd uitgedaagd.’ – Nina Kratina, Junior Consultant bij AP Support

  1. Trainees moeten ook verantwoordelijkheid krijgen

Bij veel traineeships komt het nog voor dat je niet veel verantwoordelijkheid krijgt. Immers, je bent nieuw, weet nog niet zoveel van een organisatie en hebt nog weinig ervaring. Wij denken echter dat dit niet the way to go is. Bij ons krijg je juist verantwoordelijkheden, omdat we snappen dat je daar energie van krijgt. Ook als junior consultant verdien je een podium voor jouw ideeën en innovatiemogelijkheden die je signaleert tijdens jouw opdracht. Als je de kans krijgt om over ontwikkelingen mee te denken, heb je veel meer de ruimte om jezelf te laten zien.

  1. Als trainee mag je jezelf laten zien

En daar sluit dit punt ook heel mooi bij aan. Je mag jezelf laten zien als trainee. Je mag best je ideeën aan jouw leidinggevende presenteren als jij denkt dat er verbetering mogelijk is. Hier heeft je werkgever alleen maar profijt van. Door jou overal te laten meekijken, kom je uit de bestaande hokjes in het bedrijf en zie je dingen die andere medewerkers misschien niet (meer) zien. Jouw frisse blik is heel waardevol!

‘Jij bent de regisseur van je eigen carrière!’- Mark IJkhout, Recruiter bij AP Support

  1. Een traineeship geeft uitzicht op een vaste baan

Een traineeship geeft je de mogelijkheid om specialisaties aan te leren die je opleiding je niet bood. Wij hebben vertrouwen in jou als collega, dus het liefst geven we je meteen een vast contract. Als jij dan na anderhalf jaar je traineeship met succes hebt doorlopen, heb je aan je opdrachtgevers kunnen laten zien wat jij in huis hebt. Het is fijn als je lang bij ons blijft en je inzet voor verschillende opdrachtgevers, in een steeds uitdagender wordende functie.

De meeste van onze medewerkers maken binnen no time kans op een contract voor onbepaalde tijd, vaak al bij indiensttreding bij AP. Het kan echter ook zijn dat je je vleugels weer spreid na verloop van tijd. Overnames van opdrachtgevers komen geregeld voor. Je hebt de specialisaties en kennis die het bedrijf nodig heeft en ze kennen je al van je tijd als trainee. Dikke kans dat je dan ook een baan aangeboden krijgt.

Ervaringen over de beste traineeships

Natuurlijk zijn wij erg enthousiast over onze traineeships, maar onze trainees kunnen jou dat veel beter vertellen. Benieuwd naar de mensen die je voor zijn gegaan? Op de pagina Ervaringen van AP Support kun je veel verhalen van trainees vinden. Start ook jouw carrière bij AP Support en upload direct je cv voor een vrijblijvende kennismaking!