Dit artikel is onderdeel van een reeks waarin we werkzoekenden helpen bij het ontwikkelen van sollicitatieskills. Wij bieden echter ook betaalde traineeships aan in diverse sectoren. Een aanrader als je een vliegende start wil maken na je opleiding, of van baan wilt wisselen en een andere sector wil verkennen.

De kern van een goede motivatiebrief

Een cv is voor een werkgever een handige manier om in één oogopslag te zien of je de competenties en ervaring hebt die nodig zijn voor de baan. Door een motivatiebrief te schrijven, laat je zien waarom je die baan zo graag wil hebben. Je vertelt over je interesses, wat je kunt bijdragen aan het bedrijf en hoe je collega’s, familieleden of vrienden je bijvoorbeeld omschrijven. De focus van deze brief is tweeledig: je vertelt wie je bent, maar ook waarom jij zo goed past bij het bedrijf. Dit is voor een werkgever een mooie gelegenheid om te zien of je goed in het team of binnen de organisatie zou passen. En of jouw ambities overeen komen met de ambities van het bedrijf. Een goede motivatiebrief schrijven komt dus vooral neer op het creëren van de connectie tussen jouw interesses en die van het bedrijf. Een voorbeeld:

  • Je wil graag bij de Staatsloterij aan de slag. Op de website lees je dat ze Nederland gezonder, sportiever en gelukkiger willen maken en de NOC*NSF ondersteunen. Daar zit een mooie klik, want je bent zelf een fervent hardloper en doet regelmatig mee aan een marathon. Dit kun je mooi in je motivatiebrief schrijven. Zo weet de Staatsloterij dat je over competenties beschikt, maar ook een persoonlijk raakvlak hebt met de doelen die zij ondersteunen.

Een goed cv hoeft niet altijd de doorslaggevende reden te zijn om iemand aan te nemen. Soms is dit genoeg, maar het gebeurt ook wel eens dat sollicitanten met een geweldig cv niet zijn gekozen omdat de motivatie van andere kandidaten simpelweg beter was. Onderschat het belang van de motivatiebrief niet!

Motivatiebrief of sollicitatiebrief?

Vraagt de werkgever om een motivatiebrief of een sollicitatiebrief bij je cv? Afhankelijk van de branche waar je solliciteert, kan een werkgever om een sollicitatiebrief vragen. Het verschil met een motivatiebrief schrijven, is dat je niet de nadruk legt op wie jij bent en wat je drijfveren zijn, maar waarom jij zo geschikt bent voor die baan. Je bent jezelf dus meer aan het verkopen en voorbeelden aan het geven waaraan de werkgever kan zien dat je ervaring hebt.

Let op: bedrijven gebruiken de termen soms nog door elkaar. Als je voor die droombaan gaat, kun je het bedrijf even contacteren om te vragen wat voor soort brief zij graag ontvangen. Niet alleen weet je zo duidelijk waar je de nadruk op moet leggen in je brief, je laat ook meteen blijken dat je moeite doet voor je sollicitatie. Altijd mooi meegenomen!

Een goede motivatiebrief schrijven in 10 stappen

1

Leer het bedrijf eerst kennen

Wanneer je een motivatiebrief gaat opstellen, geef je aan waarom je graag bij die werkgever aan de slag wil. Lastig als je niet eens de website van het bedrijf hebt bekeken, toch? Hier staat vaak een schat aan informatie die je kunt gebruiken voor je motivatiebrief. Neem als voorbeeld een omschrijving bij een groot pensioenfonds:

  • ‘Ons doel is om financiële dienstverlening persoonlijker en relevanter te maken voor onze klanten. Daar hebben we mensen voor nodig zoals jij: die omkijken naar andere mensen, die gewend zijn initiatief en verantwoordelijkheid te nemen en die niet opgeven voor iets gelukt is.’

Geweldig, dit ben jij ten voeten uit! In dit stukje alleen al staan een aantal mooie aanknopingspunten. Heb jij bijvoorbeeld zelf frustraties gehad omdat de website van jouw pensioenfonds zo klantonvriendelijk was? Let jij altijd op mensen uit de buurt om te zien of het goed met ze gaat? Neem jij het voortouw als een project stroef loopt? Blijf jij je best doen als het even tegen zit? Allemaal dingen die je in de motivatiebrief kunt schrijven die aansluiten bij de omschrijving van het bedrijf.

2

Schrijf niet direct je motivatiebrief, maar werk vanuit aantekeningen

Niets zo vervelend als naar een lege pagina staren. Start daarom gewoon met schrijven: werk vanuit aantekeningen en schrijf op wat je allemaal in je brief wil vertellen. Voorbeelden van onderdelen die in je brief terug kunnen komen:

  • Waar je voor het eerst van het bedrijf hoorde en wat je daarin aansprak.
  • De meest opvallende dingen aan het bedrijf die jij interessant vindt (of dit nu wel of niet met je toekomstige baan te maken heeft).
  • Waarom je interesse hebt in het bedrijf.
  • Waarom je interesse hebt voor de baan.
  • Bewijs waarom je geschikt bent voor de baan.
    • Dit kunnen voorbeelden zijn van werkzaamheden waar jij in uitblinkt, maar ook voorbeelden die je persoonlijkheid naar voren laten komen. Wie ben jij? Waarom pas jij zo goed bij het team en het bedrijf?
  • Een leuke afsluiter waarmee je aangeeft graag een keer langs te willen komen.
    • Je hoeft hierbij niet lollig te doen, maar kunt gewoon aangeven dat je graag langskomt om je motivatiebrief toe te lichten in een gesprek.
  • Een mooie openingszin die direct de aandacht van de lezer pakt.
3

Bewaar de openingszin van je motivatiebrief voor het laatst

Hier zijn verschillende meningen over. De één zegt dat je met een geweldige openingszin de rest van de brief zo uit je pen of toetsenbord krijgt. De ander claimt dat de openingszin de reden is dat je zo lang over je brief doet, omdat je die meerdere keren herschrijft. De openingszin voor het laatst bewaren, heeft eigenlijk twee redenen:

  • De eerste is natuurlijk dat je je niet blind staart op het bedenken van ‘die perfecte zin’ en vervolgens niets op papier kunt krijgen.
  • De tweede reden is misschien nog wel belangrijker: je hebt inmiddels opgeschreven waarom je eigenlijk precies voor het bedrijf wil werken. Wat spreekt jou aan in het bedrijf? En omgekeerd: hoe kun jij dus de juiste snaar raken?

Voor je het weet heb je die perfecte openingszin te pakken die je anders nooit had kunnen bedenken.

4

Vertel waarom je bij het bedrijf wil werken

Je hebt een geweldige opleiding gedaan, een fantastisch cv waaruit echt blijkt dat jij geschikt bent voor die baan. Dat wil echter nog niet zeggen dat een bedrijf interesse in jou heeft. Laat bij het schrijven van je motivatiebrief blijken waarom je zo graag bij het bedrijf wil werken. Laat zien dat je het bedrijf kent (zie ook punt 1) en benadruk de kenmerken van het bedrijf die zo’n goede match zijn met de jouwe. Voorbeelden:

  • We bieden vrijheid en zelfstandigheid
    • Je vindt het geweldig om iets tot op de bodem uit te zoeken
    • Je kijkt graag waar en hoe het beter kan
    • Je focust je niet alleen op je eigen werkzaamheden, maar ziet ook het grote plaatje
  • Je hebt affiniteit met goede doelen
    • Je hebt vrijwilligerswerk in het buurthuis gedaan
    • Je loopt als vrijwilliger mee voor de Hartstichting
    • Je zieke nichtje heeft dankzij een goed doel haar droomvakantie beleefd

Nu, meer dan ooit, zijn bedrijven op zoek naar de mens achter het cv. Het draait in veel gevallen zelfs meer om wie je bent en minder om je kennis. Pas jij in het team en verwachten ze dat jij de waarden van het bedrijf goed uit kunt dragen? Dan kun je zomaar een streepje voor hebben op iemand die simpelweg vertelt waarom hij of zij zo fantastisch is en al zoveel weet.

5

Presenteer je motivatiebrief

Heb jij wel eens geprobeerd om je motivatiebrief aan vrienden of familie te presenteren? Door je motivatie hardop uit te spreken, ontdek je snel wat overtuigend klinkt en waar je misschien nog wat bij kunt schaven. Vraag ook feedback aan degene aan wie je de presentatie geeft. Kom je overtuigend genoeg over als je de woorden gewoon voorleest?

Tip: Door je brief hardop voor te lezen kun je ook ontdekken of er gekke zinsconstructies in je brief zitten. Te lange zinnen vallen zo ook direct op. Een handige vuistregel: als je een adempauze nodig hebt om je zin voor te lezen, is die te lang.

6

Maak het persoonlijk

Een goede motivatiebrief opstellen, begint bij jezelf. Letterlijk. Een werkgever wil niet de zoveelste brief vol clichés ontvangen. Wat maakt jou nou zo uniek en waarom pas jij bij het bedrijf? Haal persoonlijke situaties naar voren waarmee je de connectie met het bedrijf mooi weer kunt geven. Voorbeeld:

  • Afgelopen zomer ben ik als vrijwilliger begonnen bij de lokale ouderenvereniging; zo mooi om de waardering te zien en te horen als je samen op stap gaat.
  • Sinds een jaar ben ik maatje voor een allochtoon gezin waar ik wekelijks een voorleesavond heb. Inmiddels zijn de nichtjes en neefjes ook aangeschoven, zo leuk vinden ze het!
7

Geef je ambities aan

Werken omdat je geld wil verdienen is logisch, dat hoef je niet in je motivatiebrief te schrijven. Bedrijven zijn meer geïnteresseerd in je drijfveren en ambities. Wat wil je graag leren als je bij het bedrijf aan de slag mag? Wat voor uitdaging zou je aan willen gaan en wat zou je willen leren? Zet doelen voor jezelf en onderbouw ook waarom je dit wil.

8

Zet je prestaties neer zonder arrogant te zijn

Door een motivatiebrief te schrijven kun je laten zien wie je bent, maar ook welke resultaten je behaald hebt. Denk bijvoorbeeld aan een publicatie van een boek, het bouwen van een succesvolle website of het winnen van een prijs tijdens je studie. ‘Werknemer van de maand’ als je targets hebt behaald is natuurlijk ook een mooi gegeven om te vermelden. Sla hierin niet door: kies de meest relevante prestaties uit en schrijf die zo feitelijk mogelijk op. Voorbeeld:

  • Tijdens mijn studie won ik de Springplankprijs voor beste scriptie van 2019. Verder werkte ik als columnist voor het tijdschrift Tuinatlas.
  • Drie keer achter elkaar was ik de werknemer van de maand met de hoogst behaalde salestargets. Daarnaast is mijn idee voor procesverbetering nu de standaard in het bedrijf.
9

Zorg dat de brief geen spelfouten bevat en dat hij goed leesbaar is

Wat je ook schrijft, zorg dat je motivatiebrief geen spelfouten bevat. Het is zonde als je motivatie de werkgever raakt, maar je door vreemde zinsconstructies of dt-fouten toch niet wordt aangenomen. Voorkom dat schrijfslordigheden ervoor zorgen dat je de baan misloopt en laat je brief even nalezen door iemand anders.

10

Recyclen kan, maar vernieuwen is beter

Je leest vaak dat een motivatiebrief schrijven maatwerk is. Je kunt niet voor verschillende werkgevers dezelfde motivatiebrief gebruiken. Daar zijn we het volledig mee eens. Dat wil echter niet zeggen dat je niets van je vorige brief kunt gebruiken. Hier komt punt 1 weer om de hoek kijken. Leg de brief die je al hebt geschreven opzij en pak je aantekeningen. Hier staan de belangrijkste redenen op waarom je bij baan A aan de slag wil. Vergelijk dit met baan B. Zit er verschil in en zo ja, hoe? Wat vond je aan werkgever A zo leuk? Is dit ook zo bij werkgever B, of heeft die andere voordelen? Door te vergelijken kun je de aantekeningen voor baan A snel omzetten in de motivatie voor baan B.

Hoe zet je die extra stap?

Voor sommige banen blijft het altijd lastig om ‘binnen te komen’. Je moet bij voorkeur ervaring hebben in de branche waar ze personeel zoeken. Hoe kun je dan toch nog opvallen? Door een traineeship op je cv! Bedrijven die traineeships aanbieden weten heel goed welke kennis je nodig hebt om bepaalde functies te vervullen. En geen zorgen, de meeste traineeships zijn gewoon betaalde banen. Maak een vliegende start in je carrière en leer zo direct alle facetten van de branche kennen. 

Ben je benieuwd naar een traineeship in de finance wereld? Kijk dan eens op onze Traineeship Finance pagina.

Een laatste tip

Traineeships zijn ook een uitstekende gelegenheid als je van baan wilt wisselen, maar de branches te ver uit elkaar liggen. Heb je dus de ambitie om finance professional te worden, dan kun je instromen in een energiek opleidingstraject waarin je kennismaakt met diverse vakgebieden in de financiële wereld. Met een startsalaris van 2.650 euro bruto per maand is het zéker niet vergelijkbaar met een stageplek. Ontdek de mogelijkheden van het finance traineeship of bekijk één van onze andere vacatures. Heb je vragen over het traject? Wij staan je graag te woord, dus neem gerust contact op.

Stuur een bericht