Over AP Support | Traineeship

Met een Wft diploma zet je de volgende stap in je carrière

In veel van onze vacatures staat deze afkorting: Wft diploma. Bij de meeste organisaties in de financiële dienstverlening is dit diploma verplicht om te hebben voordat je aan de slag kunt. Wat houdt het Wft diploma precies in en hoe kan dit helpen bij de volgende stap in je carrière? Wij leggen het hier graag aan je uit.

Benieuwd bij welke vacatures en traineeships je een Wft diploma kunt halen? Bezoek ons vacatureoverzicht of neem contact met ons op voor meer informatie. 

Wat is een Wft diploma?

Wft staat voor de ‘Wet op financieel toezicht’. Deze wet eist van banken, verzekeraars en anderen die financiële dienstverlening aanbieden dat ze een Wft-certificaat hebben. De certificering is een signaal naar klanten dat jij professioneel advies kan en mag geven over financiële producten. Klanten worden zo goed beschermd tegen oplichters en jij krijgt als gediplomeerd medewerker meer gezag en vertrouwen van de klant. Er zijn verschillende soorten Wft diploma’s, waarvan Wft Basis de belangrijkste is.

Wft diploma Basis

Dit diploma staat letterlijk en figuurlijk aan de basis van alle Wft’s. Door dit Wft diploma te halen, beschik je over alle relevante financiële basiskennis en voldoe je aan de wettelijke eisen. Je leert over de financiële markt, de wet- en regelgeving, het bank- en verzekeringswezen en algemene financiële vaardigheden. Met dit diploma kan je klanten adviseren over financiële diensten (bijvoorbeeld bij banken) en klantvragen behandelen over sparen, betalen en verzekeren. Daarnaast leer je ook praktische skills: hoe voer je een intakegesprek met een klant, hoe stel je een goed klantprofiel op en hoe verwijs je de klant door naar de juiste adviseur?

Je kunt het basisdiploma onder andere via ons Traineeship Finance halen. Benieuwd waar wij het behalen van dit diploma nog meer hebben opgenomen in onze traineeships? Bekijk ons vacatureoverzicht.

Wft-specialisaties

Als je in de financiële dienstverlening aan de slag gaat, heb je minimaal het Wft-basis diploma nodig. Als je echter advies wil geven over een specifiek product, moet je een aanvullend Wft diploma halen. Voor advies over de hypotheek is bijvoorbeeld de Wft Hypothecair Krediet opgesteld. Naast het basisdiploma zijn 8 specialisaties te behalen:

  • Wft Zorgverzekeringen
  • Wft Pensioenverzekeringen
  • Wft Hypothecair Krediet
  • Wft Vermogen
  • Wft Inkomen
  • Wft Schadeverzekeringen Particulier
  • Wft Schadeverzekeringen Zakelijk
  • Wft Consumptief Krediet

En kom je bij onze vacaturepagina vandaan, dan heb je ongetwijfeld de traineeships en vacatures gezien waar deze diploma’s onmisbaar voor zijn. Bij AP Support vormt het behalen van de nodige Wft’s een vast onderdeel van je opleidingsperiode. We willen je tenslotte alle mogelijkheid bieden om te groeien.

De Wft’s in het kort

1. Wft Basis

In de opleiding Wft Basis leer je bij ons in korte tijd alle relevante financiële basiskennis. Je krijgt een helder overzicht op de financiële sector en de regels voor de financiële dienstverlening. We behandelen alle informatie klassikaal en hoofdstuk voor hoofdstuk, zodat je alle stof tot je kunt nemen. Het tempo ligt hierbij redelijk hoog, maar natuurlijk kun je de docent alle vragen stellen die je hebt. Er is tijd voor zelfstudie en ook maak je een proefexamen, zodat je goed beslagen ten ijs komt tijdens jouw examen.

Wanneer je dit Wft diploma haalt, kan je klanten advies geven over financiële diensten! Je kunt klantvragen behandelen en doet kennis op over betalen, sparen en verzekeringen. Je verdiept je hiervoor in aanbieders van financiële producten, banken, verzekeraars en pensioenfondsen om te leren hoe zij hun producten verspreiden en aanbieden.

2. Wft Zorgverzekeringen

De Wft Zorgverzekeringen richt zich op de financiering van medische zorg in Nederland. Je duikt dan het gezondheidsstelsel van Nederland in en leert alles over zorgverzekeringen en zorgvoorzieningen. Je kijkt naar het sluiten en beheren van zorgverzekeringen, de dekking en de beperkingen daarin. Je leert zo goed hoe je een passend advies kunt geven aan klanten voor zowel collectieve als individuele zorgverzekeringen.

3. Wft Pensioenverzekeringen

Dit Wft diploma geeft je de middelen om de financiële positie en doelstelling van een onderneming in kaart te brengen, te analyseren en daar vervolgens een advies voor uit te brengen. Ook leer je hoe je de persoonlijke situatie van een klant tegen klantprofielen aan kunt houden. Op basis daarvan kan je vervolgens klanten advies geven over pensioenproducten die bij de persoonlijke situatie passen.

4. Wft Hypothecair Krediet

Hoe gaat het kredietverleningsproces in zijn werk? Hoe kan ik de wensen en behoeften van hypotheekaanvragers inventariseren? Dit zijn vragen waar je een tijdens de opleiding Wft Hypothecair Krediet mee aan de slag gaat. Je leert hoe je een goed advies kunt uitbrengen voor een hypotheekaanvrager die volledig is toegespitst op de persoonlijke situatie van de klant. Daarnaast bemiddel je bij de verkoop van hypothecair krediet en leer je alles over de relevante en actuele wet- en regelgeving voor dit onderwerp.

5. Wft Vermogen

Lijkt het je leuk om mensen te adviseren op het gebied van levens- en vermogensverzekeringen en andere beleggingsobjecten? Na het behalen van je Wft Vermogen-diploma weet je onder andere hoe je klanten een professioneel advies kunt geven op het gebied van vermogensopbouw, nabestaanden- en oudedagsvoorzieningen. Je weet hoe je de financiële positie en doelstellingen van de klant kunt analyseren, in kaart kunt brengen en op basis hiervan risicoanalyses op kunt stellen.

6. Wft Inkomen

Ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid: helaas krijgen flink wat mensen ermee te maken. Maar wie kan advies geven op het moment dat je als werknemer of werkgever met één van bovenstaande situaties te maken krijgt? Jij dus, nadat je dit Wft diploma haalt! Je leert wat de rechten en plichten zijn van de werkgever en werknemer bij ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Ook kijk je naar de inkomensrisico’s van zelfstandig ondernemers en de DGA (directeur-grootaandeelhouder) bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hebben ze alles wel goed geregeld? Je leert op basis van een klantprofiel een advies uit te brengen aan je klanten voor collectieve en individuele inkomensverzekeringen. Ook ontwikkel je de vaardigheden waarmee je dit advies op een professionele manier kunt uitbrengen.

7. Wft Schadeverzekeringen Particulier

Wil je je verdiepen in schadeverzekeringen voor particulieren? Na het behalen van dit Wft diploma weet je alles over het in kaart brengen van de risico’s en mogelijkheden van particuliere klanten met betrekking tot schadeverzekeringen. Ook komen onderwerpen als vermogensrisico’s, bezitsrisico’s, en zorg en ongevallen aan bod. Je bent helemaal up-to-date doordat je de actuele en relevante wet- en regelgeving leert toepassen. Daarnaast kijk je verder dan de verzekering: je begeleidt de klant bij schadeprocessen zodat die niet voor verrassingen komt te staan.

8. Wft Schadeverzekeringen Zakelijk

Wil je je verdiepen in schadeverzekeringen voor zakelijke klanten? Met dit Wft diploma op zak weet je alles over het in kaart brengen van de risico’s en de mogelijkheden van zakelijke klanten met betrekking tot schadeverzekeringen. Ook bekijk je onderwerpen als vermogensrisico’s, bezitsrisico’s, zakelijke verzekeringen en zorgverzekeringen. Natuurlijk wordt het toepassen van actuele en relevante wet- en regelgeving niet vergeten; je moet tenslotte wel op de hoogte zijn van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied. Daarnaast kijk je ook naar de persoonlijke kant van schadeverzekeringen: hoe kan je de klant bijvoorbeeld begeleiden bij schadeprocessen?

9. Wft Consumptief Krediet

Hoe verloopt het proces van een kredietaanvraag? En hoe kun je het beste inspelen op de persoonlijke situatie van de klant, zodat je een krediet adviseert dat goed bij hen past? Na het behalen van je Wft diploma Consumptief Krediet weet je hier alles van. Je leert onder andere hoe je op een efficiënte manier de wensen en behoeften van kredietaanvragers kunt inventariseren. Daarnaast leer je alles over het adviseren en bemiddelen bij de verkoop van consumptief krediet en het beoordelen van de haalbaarheid en risico’s van een aanvraag.

Wft diploma’s combineren

Soms is het nodig om meerdere Wft diploma’s te halen. Door verschillende diploma’s te combineren kan je namelijk de bevoegdheid krijgen om over veel complexere onderwerpen een advies uit te brengen. Heb je bijvoorbeeld een grote affiniteit met de zorg? Dan kan je bij een zorgverzekeraar aan de slag als financieel professional die klanten adviseert over zorgverzekeringen. Ben je benieuwd welke traineeships je deze mogelijkheid bieden? Bezoek dan onze vacaturepagina of neem contact met ons op voor meer informatie over dit onderwerp.

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.