Voorbereiding
Tip 1: Verdiep je in de organisatie en de functie
Als je op gesprek mag komen, betekent dit niet dat mensen verwachten dat je alles al weet over de organisatie waar je solliciteert. Maar het is wel professioneel als je al iets weet over de organisatie, bijvoorbeeld over wat ze doen, welke visie ze hebben en welke locaties ze hebben. Daarnaast is het wel belangrijk om goed de vacature door te nemen, omdat je hierop solliciteert. Je moet in het gesprek in ieder geval kunnen uitleggen waarom je solliciteert.
Tip 2: Bereid je gesprek inhoudelijk voor
Uiteraard weet je niet welke vragen er gesteld gaan worden tijdens het gesprek. Het is ook belangrijk om het gesprek open in te gaan. Wel is het slim als je een aantal dingen even goed overdenkt, zodat je ze tijdens het gesprek goed kan uitleggen.
– Een van de dingen die je bijvoorbeeld kan voorbereiden is hoe je jezelf wil voorstellen. Welke dingen wil je graag over jezelf kwijt aan het begin van het gesprek? Elk sollicitatiegesprek begint hier namelijk mee.
– Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf te bedenken waarom jij voldoet aan de vereisten die gesteld worden in de vacature. Schrijf ter voorbereiding bijvoorbeeld eens drie sterke punten van jezelf op die je gaan helpen tijdens de functie. Bedenk daar ook een aantal voorbeelden bij uit jouw eigen praktijk/werkervaring die dit onderstrepen.
– Bedenk ook eens welke eigenschap voor jou een ontwikkelpunt is. Waar ben je nu minder goed in, maar zie je wel een kans in om je verder te ontwikkelen?
Tip 3: Bedenk vragen voor je gesprekspartners
Tijdens je gesprek komt een keer de vraag of jij ook vragen terug hebt. Daarom is het goed om hier van tevoren al over na te denken, zodat je weet welke vragen je wilt stellen. Hieronder een aantal voorbeelden van vragen die je kan stellen:
– Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor mij uit straks in deze functie?
– Wat vinden jullie belangrijk in het team waar ik in kom te werken?
– Wat zouden jullie graag terugzien van een werknemer in deze functie?
Tip 4: Bekijk de LinkedIn-profielen van je gesprekpartners
Als je weet wie je gesprekspartners zijn, kan het helpen om hun LinkedIn-pagina even te bezoeken. Dit zorgt er namelijk voor dat je weet wat zij doen en welke raakvlakken jullie wellicht hebben. Dit kan voor een opening in het gesprek zorgen.
Tip 5: Controleer tijdig je afspraak
Controleer een dag van tevoren in ieder geval je afspraak. Welke tijd moet je aanwezig zijn en op welke locatie moet je zijn? Hoe laat moet je dan weg? Als je met het OV gaat: controleer of er werkzaamheden of andere bijzonderheden zijn, die je reis kunnen vertragen. Zorg dat je de dag erna niet voor verassingen komt te staan. Controleer daarnaast even goed de naam/namen van je gesprekspartner(s) zodat je bij de receptie kan aangeven met wie je een gesprek hebt.