Als recruiter bij AP Support heb ik vorig jaar veel ervaring opgedaan met het werven en selecteren van geschikte kandidaten. In deze serie van twee artikelen wil ik graag mijn kennis delen over het recruitmentproces en hoe jij je hierop kunt voorbereiden. Vorige week heb ik in deel 1 drie belangrijke onderwerpen besproken, namelijk tips voor een sterk CV, het belang van de telefonische intake en hoe je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. In dit tweede deel ga ik verder in op andere belangrijke aspecten van het sollicitatieproces.
Het belang van de STAR-methode bij het beantwoorden van vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om duidelijk en gestructureerd te antwoorden op de gestelde vragen. Een veelgebruikte methode hiervoor is de STAR-methode. Dit staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat. Hierbij beschrijf je de situatie, taak of uitdaging waar je voor stond, de acties die je hebt ondernomen en het resultaat dat je hebt bereikt. Door deze methode toe te passen, laat je zien dat je helder kunt communiceren en probleemoplossend kunt denken.
Hoe je jezelf het beste kunt presenteren tijdens een sollicitatiegesprek
Een goede presentatie van jezelf is essentieel tijdens een sollicitatiegesprek. Naast dat je natuurlijk representatief gekleed moet zijn, is het belangrijk om goed op je lichaamstaal te letten. Zorg voor een zelfverzekerde houding en maak oogcontact met de interviewer. Laat ook zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie door vragen te stellen en actief deel te nemen aan het gesprek.
Het belang van follow-up na een sollicitatiegesprek en hoe je dit het beste kunt doen
Na het sollicitatiegesprek is het belangrijk om een follow-up te doen. Hiermee laat je zien dat je serieus geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Stuur een bedankje voor het gesprek en vraag of er nog verdere vragen zijn of dat er nog stappen zijn in het proces. Dit kan per e-mail, maar het kan ook een whatsapp berichtje of telefoontje zijn. Zorg er wel voor dat je hier niet te lang mee wacht, idealiter doe je dit binnen 24 uur na het gesprek.
Tips voor het omgaan met zenuwen tijdens een sollicitatiegesprek
Het is heel normaal om zenuwachtig te zijn voor een sollicitatiegesprek, maar het is wel belangrijk om deze zenuwen onder controle te houden. Een goede voorbereiding kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en zo de zenuwen te verminderen.
Begin bijvoorbeeld met het goed doornemen van de vacaturetekst en het bedrijf waar je solliciteert. Maak aantekeningen van de belangrijkste vereisten en eigenschappen en bedenk alvast wat voorbeelden van je eigen ervaringen die hierop aansluiten. Zo sta je tijdens het gesprek niet met je mond vol tanden en kun je goed onderbouwen waarom jij de geschikte kandidaat bent.
Nog vragen?
Ik hoop dat deze tips jou kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in dit proces en hoe jij je hierop kunt voorbereiden. Mocht je na het lezen van deze tips nog vragen hebben, dan staan de recruiters bij AP Support altijd voor je klaar om je verder te helpen in jouw zoektocht naar een passende functie. Dat kan naar Recruitment@apsupport.nl!