Interim-management

Interim-management: Alles wat je moet weten

In deze blogpost gaan we dieper in op het begrip ‘interim’. We beantwoorden vragen als wat is interim, wat betekent interim, en wat is een interim manager. We bespreken ook hoe je zelf een succesvolle interim manager kunt worden en wat de voordelen zijn van het inschakelen van een interim manager.

Wat is interim?

Interim is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van werk en management. Het betekent tijdelijk of voor een bepaalde periode. Interim professionals worden ingehuurd om een specifieke taak uit te voeren of om een bedrijf te ondersteunen tijdens een overgangsperiode. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het vervangen van een vertrekkende manager, het uitvoeren van een verandertraject, of het implementeren van nieuwe systemen.

collega's AP Support op werkplek

Wat betekent interim in een functie?

Een interim-functie is een tijdelijke functie die meestal wordt ingevuld door een externe professional. Interim professionals hebben vaak veel ervaring en kennis op hun vakgebied en kunnen snel inspelen op veranderingen in de organisatie. Ze zijn in staat om effectief en efficiënt te werken, zelfs onder druk en in complexe situaties.

Wat is een interim manager?

Een interim manager is een ervaren professional die tijdelijk wordt ingehuurd om een managementfunctie te vervullen binnen een organisatie. Interim managers worden vaak ingeschakeld bij veranderingsprocessen, crisismanagement, of het opvullen van een vacature voordat er een permanente oplossing is gevonden.

Wat doet een interim manager?

Interim managers hebben verschillende verantwoordelijkheden, afhankelijk van de behoeften van de organisatie. Ze kunnen verantwoordelijk zijn voor het leiden van teams, het implementeren van nieuwe strategieën, het managen van digitaliseringstrajecten, het verbeteren van processen of het herstructureren van afdelingen. Een interim manager is meestal ook betrokken bij besluitvormingsprocessen en kan direct rapporteren aan de directie.

Waarom een interim manager?

Organisaties kiezen om verschillende redenen voor een interim manager. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

 • Expertise: Interim managers hebben vaak jarenlange ervaring en zijn experts in hun vakgebied. Ze kunnen snel inspelen op veranderingen en kunnen hun kennis en ervaring gebruiken om de organisatie te verbeteren.
 • Flexibiliteit: Interim managers zijn flexibel en kunnen snel ingrijpen wanneer dat nodig is. Ze kunnen voor korte of langere periodes worden ingehuurd, afhankelijk van de behoeften van de organisatie.
 • Kostenbesparing: In sommige gevallen kan het inschakelen van een interim manager kosteneffectiever zijn dan het aannemen van een vaste manager, vooral als het gaat om een tijdelijke opdracht of een project met een specifieke einddatum.

Hoe word ik interim manager?

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een interim manager, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

 • Bouw ervaring op: Om een succesvolle interim manager te worden, is het belangrijk om eerst ervaring op te doen in je vakgebied. Dit kan door te werken in verschillende functies en organisaties, het volgen van trainingen en het opbouwen van een sterk netwerk.
 • Ontwikkel je vaardigheden: Sterke communicatie-, leiderschaps- en probleemoplossende vaardigheden zijn essentieel voor een interim manager. Zorg ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen op deze gebieden.
 • Leg contacten: Netwerken is cruciaal in de interim-wereld. Sluit je aan bij brancheverenigingen, ga naar evenementen en maak connecties met mensen in je vakgebied. Dit kan helpen bij het vinden van nieuwe opdrachten en het uitbreiden van je klantenbestand.
 • Zorg voor een sterk cv en online aanwezigheid: Zorg ervoor dat je cv up-to-date is en laat zien wat je als interim manager te bieden hebt. Een professionele online aanwezigheid, zoals een LinkedIn-profiel, is ook belangrijk om potentiële opdrachtgevers te bereiken.
 • Overweeg samen te werken met een bemiddelingsbureau: Er zijn bemiddelingsbureaus die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van interim managers. Deze bureaus kunnen je helpen bij het vinden van passende opdrachten en onderhandelen over contracten en tarieven.

Hoe lang mag een interim contract duren?

De duur van een interim contract is afhankelijk van de behoeften van de organisatie en de aard van de opdracht. In Nederland is er echter wetgeving die bepaalt hoe lang een tijdelijk contract mag duren. Volgens de Wet werk en zekerheid (WWZ) mag een werknemer maximaal drie tijdelijke contracten hebben in een periode van maximaal twee jaar. Na deze periode moet de werkgever de werknemer een vast contract aanbieden of de arbeidsrelatie beëindigen.

De voordelen van interim management voor bedrijven

Het inschakelen van een interim manager biedt bedrijven tal van voordelen, vooral in tijden van verandering en onzekerheid. Hier zijn enkele redenen waarom organisaties kunnen profiteren van het werken met interim professionals:

 • Snelheid: Interim managers kunnen snel worden ingezet en zijn in staat om onmiddellijk impact te maken. Dit is vooral handig wanneer een organisatie te maken heeft met een plotselinge verandering, zoals het vertrek van een belangrijke manager of een onverwachte crisis.
 • Objectiviteit: Doordat interim managers geen lange geschiedenis hebben binnen het bedrijf, kunnen ze objectiever kijken naar processen en strategieën. Dit stelt hen in staat om effectievere beslissingen te nemen en verbeteringen door te voeren zonder beïnvloed te worden door interne politiek of emoties.
 • Kennisoverdracht: Interim managers zijn vaak experts op hun vakgebied en kunnen hun kennis en ervaring delen met de medewerkers van de organisatie. Dit kan leiden tot blijvende verbeteringen en groei, zelfs nadat de interim manager zijn opdracht heeft afgerond.
 • Flexibiliteit: Een interim manager kan voor een specifieke opdracht worden ingehuurd, waardoor bedrijven de mogelijkheid hebben om flexibel te blijven en hun middelen effectief te beheren. Hierdoor kunnen bedrijven zich richten op hun kernactiviteiten en snel inspelen op veranderingen in de markt.
 • Risicobeperking: Het inhuren van een ervaren interim manager kan helpen om risico’s te beperken, vooral bij het implementeren van nieuwe strategieën of veranderingsprocessen. De expertise en ervaring van de interim manager zorgen ervoor dat veranderingen soepeler verlopen en dat eventuele problemen snel worden geïdentificeerd en opgelost.

Kortom, interim management kan een waardevolle aanvulling zijn op elke organisatie die behoefte heeft aan tijdelijke expertise, leiderschap en flexibiliteit. Door te investeren in interim management, kunnen bedrijven zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en concurrerend blijven in de steeds veranderende wereld van vandaag.

Conclusie

Interim management speelt een cruciale rol in de moderne zakenwereld. Interim managers bieden flexibiliteit, expertise en ervaring die bedrijven nodig hebben om te groeien en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Als je geïnteresseerd bent in het worden van een interim manager, zorg dan dat je voldoende ervaring opdoet, je vaardigheden ontwikkelt en een sterk netwerk opbouwt. En onthoud: hoewel interim contracten tijdelijk zijn, kunnen ze leiden tot geweldige kansen en een succesvolle carrière in het management.

Amazing People

Finance professionals nodig voor jouw project? Of wil je zelf aan de slag als Finance professional bij AP Support?

Lees wat we voor jou kunnen betekenen.

Voor opdrachtgeversVacatures

Meer over dit onderwerp

Blijf nieuwsgierig en ontdek meer over deze onderwerpen.

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.