STP (Straight Through Processing)

Straight Through Processing (STP): Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

In dit item hebben we het over een onderwerp dat misschien niet meteen tot de verbeelding spreekt, maar wel van groot belang is in de wereld van financiën: Straight Through Processing (STP). In deze blogpost leggen we uit wat STP is, wat het betekent, waar het voor staat en waarom het zo’n essentieel onderdeel is van de moderne financiële wereld. Lees dus snel verder en ontdek alles over STP.

Wat is STP?

STP, oftewel Straight Through Processing, is een manier om financiële transacties snel en efficiënt te verwerken. Het doel van STP is om transacties zonder menselijke tussenkomst (of met een minimale mate van menselijke interventie) van begin tot eind te automatiseren en te digitaliseren. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van geavanceerde technologie en software die het mogelijk maken om gegevens tussen verschillende systemen uit te wisselen en te verwerken.

collega's AP Support op werkplek

Waar staat STP voor?

De afkorting STP staat voor Straight Through Processing, wat letterlijk vertaald “rechtstreekse verwerking” betekent. Dit verwijst naar het idee dat transacties rechtstreeks en zonder onderbreking worden verwerkt, zonder dat een medewerker handmatig informatie hoeft in te voeren of te controleren.

STP betekenis: Waarom is het belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom STP zo belangrijk is in de financiële wereld. Allereerst zorgt het voor een aanzienlijke tijdsbesparing. Omdat transacties automatisch worden verwerkt, kunnen ze veel sneller worden afgehandeld dan wanneer ze handmatig door medewerkers moeten worden gecontroleerd en ingevoerd. Dit is vooral van belang voor grote financiële instellingen die dagelijks met enorme hoeveelheden transacties te maken hebben.

Daarnaast vermindert STP het risico op fouten. Doordat de automatisering van het proces menselijke tussenkomst tot een minimum beperkt, is de kans kleiner dat er fouten worden gemaakt bij het invoeren of controleren van gegevens. Dit zorgt voor een hogere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de verwerkte transacties.

Bovendien draagt STP bij aan de kostenbesparing voor financiële instellingen. Omdat het verwerkingsproces efficiënter verloopt, zijn er minder medewerkers nodig om transacties te verwerken en te controleren. Dit kan leiden tot lagere personeelskosten en een hogere productiviteit binnen de organisatie.

STP graad: De mate van automatisering

De STP graad verwijst naar de mate van automatisering die een financiële instelling heeft bereikt. Een hogere STP graad betekent dat er meer processen binnen de organisatie zijn geautomatiseerd en dat er minder menselijke tussenkomst nodig is om transacties te verwerken. Financiële instellingen streven vaak naar een zo hoog mogelijke STP graad om de voordelen van automatisering ten volle te benutten en hun efficiëntie te verhogen.

Het is echter belangrijk op te merken dat het bereiken van een 100% STP graad bijna onmogelijk is, aangezien er altijd enige mate van menselijke tussenkomst nodig zal zijn voor specifieke taken en uitzonderingen. Desondanks is het streven naar een zo hoog mogelijke STP graad van groot belang voor financiële instellingen om hun concurrentievoordeel te behouden en te groeien in een steeds veranderende markt.

STP en technologische ontwikkelingen

STP is nauw verbonden met de technologische ontwikkelingen in de financiële sector. De afgelopen jaren hebben we een snelle vooruitgang gezien op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine learning en blockchain-technologie. Deze innovaties dragen bij aan de verdere automatisering van financiële processen en de verbetering van de STP graad.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van blockchain in de financiële sector. Door gedecentraliseerde grootboeken en slimme contracten te gebruiken, kunnen transacties efficiënter en veiliger worden verwerkt, wat bijdraagt aan de verbetering van de STP graad. Daarnaast maakt de groeiende populariteit van fintech en digitale betalingsplatforms het voor financiële instellingen gemakkelijker om transacties te automatiseren en hun STP graad te verhogen.

Conclusie

Straight Through Processing (STP) speelt een cruciale rol in de moderne financiële wereld. Het stelt financiële instellingen in staat om transacties sneller, efficiënter en met een hogere nauwkeurigheid te verwerken. Door te streven naar een zo hoog mogelijke STP graad, kunnen financiële instellingen kosten besparen, hun productiviteit verhogen en hun concurrentiepositie in de markt verbeteren.

Als financial is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van STP en de technologieën die bijdragen aan de verbetering ervan. Door te begrijpen wat STP is, wat het betekent en waar het voor staat, kun je makkelijker navigeren in de complexe wereld van financiën en de impact van deze belangrijke processen op de markt beter begrijpen.

Amazing People

Finance professionals nodig voor jouw project? Of wil je zelf aan de slag als Finance professional bij AP Support?

Lees wat we voor jou kunnen betekenen.

Voor opdrachtgeversVacatures

Meer over dit onderwerp

Blijf nieuwsgierig en ontdek meer over deze onderwerpen.

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.