De keuzes die je maakt in de zoektocht naar een baan zijn cruciaal voor jouw werkgeluk. En dat zijn er best wat. Wij geven je uitleg over fundamentele punten die jou helpen om jouw droombaan te filteren uit het (online) aanbod. Zodat jij een winnaar op de werkvloer wordt.

Een traineeship vs. geen traineeship

Een traineeship is erop gericht om starters op weg te helpen met een divers aanbod van opdrachten, in combinatie met het aanbod van de juiste training in een bepaalde periode (meestal 1 of 2 jaar). Voordelen van een traineeship zijn:

  • Werken en (betaald) leren tegelijk;

  • Je kunt in een korte periode verschillende opdrachten uitvoeren. Dit is natuurlijk leerzaam en goed voor jouw werkervaring. Maar ook is dit handig om te ontdekken welke werkzaamheden je leuk vindt;

  • Je komt in een korte tijd terecht bij verschillende bedrijven. Doordat je met diverse collega’s in diverse werksferen werkt, ontdek én leer je veel over wat bij jou past;

  • Een traineeship is betaald jobhoppen onder contract bij 1 opdrachtgever (de traineeshipaanbieder). Dus de voordelen van jobhoppen, zonder de nadelen van het switchen van baan;

  • Je start meestal in een groep: je kunt dus kennismaken met collega’s die exact in hetzelfde schuitje zitten als jij;

  • Je krijgt (vaak) een vast contactpersoon bij de traineeshipaanbieder die met je meekijkt naar jouw individuele behoeftes en leerdoelen;

Het aanbod traineeships is groot. Bij de keuze voor een traineeship is het handig om te letten op de grootte van de traineeshipaanbieder (om te voorkomen dat je een nummertje wordt), het soort bedrijven waar ze mee werken en de opdrachten die ze aanbieden. 


Als je geen traineeship gaat doen, kun je starten in een functie intern of juist bij een detacheerder.

Intern starten vs. starten in detachering

Intern

Je gaat aan de slag in een functie (bijv. als zorgadviseur of als hypotheekacceptant) bij één opdrachtgever. Afhankelijk van wat jouw behoefte is kun je breed- of juist gespecialiseerd starten, op een afdeling met meer vakcollega’s of juist ergens waar jij meer zelfstandigheid krijgt.

Detacheren

Een detacheerder levert als dienst medewerkers aan andere bedrijven die (tijdelijk) hulp nodig hebben. Dit kan op projectbasis of voor een bepaalde periode. Vaak zie je in praktijk dat je bijvoorbeeld zes maanden bij opdrachtgever X zit, en dan weer zes maanden bij opdrachtgever Y. Dit is natuurlijk erg leerzaam. Als starter heb je waarschijnlijk nog niet veel ervaring. Het is per persoon afhankelijk of dit voor jou een fijne manier is om te groeien.

Hoe word jij een winnaar op de werkvloer? The choice is yours.

Detachering

Specialiseren

Veel collega's

Oriënteren

Traineeship

Trainingen

Intern starten

Doorleren

Groot kantoor

Ervaring opdoen

Een klein team

Intern starten

Doorleren

Groot kantoor

Ervaring opdoen

Een klein team

Detachering

Specialiseren

Veel collega's

Oriënteren

Traineeship

Trainingen

Oriënteren vs. specialiseren

Weet je al exact waar jouw kracht ligt in het werkveld? Dan kan je starten in een junior functie in een bepaald specialisme zoals online marketing, procesmanagement of als pensioenspecialist. Wanneer je in een specialistische functie stapt, kun je verticaal groei maken. Van junior tot senior!

Weet je het nog niet zo goed – dan wil je misschien liever wat breder starten zodat je in praktijk kunt ontdekken waar jij energie van krijgt. Bijvoorbeeld projectondersteuning of bedrijfsconsultancy in zijn algemeen. Dan is er meer ruimte voor jou om te oriënteren welk onderdeel van het vakgebied bij jou past.

Klein bedrijf vs. groot bedrijf

Wanneer jij bij een kleiner bedrijf gaat werken (<20 medewerkers), zul je zien dat de teams vaak ook kleiner zijn. Op een afdeling Finance zul je misschien maximaal 2 FTE vinden. In een klein team werken kan betekenen dat je meer vrijheid en diversiteit binnen de functie hebt. In praktijk betekent het meestal ook dat er minder specialisme in huis is dan bij een afdeling finance van 30 man. Dit is voor jezelf dus een afweging. Waar heb je behoefte aan: een breed takenpakket en zelfstandigheid of een gespecialiseerd takenpakket en meer sparringpartners uit hetzelfde vakgebied?

Arbeidsvoorwaarden & werkcultuur 

Wat is er nu echt belangrijk in een baan voor jou? De hoogte van het salaris, het hebben van een goede werk-privébalans en het kunnen werken aan persoonlijke ontwikkeling worden het meest vaak genoemd. Maar ja, best vaag zo, hè. Lees hier welke vragen je voor jezelf kunt beantwoorden om dit een stuk concreter te maken.