Weet jij soms ook niet meer waar je geld blijft? Door inzicht te krijgen in wat er maandelijks binnenkomt en wat er uitgaat, kun je precies zien wat je onder de streep overhoudt en waar je eventueel op kunt besparen. Zodat je een bedrag opzij kunt zetten om bijvoorbeeld te sparen voor een mooie gadget, verre reis, of voor dat huis. Of zodat je juist jouw lening kunt aflossen. Zie hieronder zes stappen die je kunt volgen om meer inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven.
Stap 1: Je financiën bijhouden. Zoek een manier die bij je past
Hoe wil jij je inkomsten en uitgaven bijhouden? Dit kan ‘old school’ met pen en papier, of digitaal met bijvoorbeeld een Excel-bestand of een mobiele app. Sommige banken bieden in de bankieren-app ook inzicht in je inkomsten en uitgaven. Erg handig! Maar vaak is het fijner om zelf de inkomsten en uitgaven bij te houden. Je bent er dan bewuster mee bezig. Hiervoor kun je gebruik maken van een huishoudboekje, een voorbeeld van een overzicht van inkomsten en uitgaven. Daar staan genoeg voorbeelden en templates voor online.
Stap 2: Schep overzicht in al je inkomsten en uitgaven
Je kunt twee dingen doen: vanaf nu alles bijhouden, of met terugwerkende kracht een overzicht maken. Het beste is dan wel om een paar maanden terug te kijken, want dit geeft toch een iets beter beeld van je inkomsten en bestedingen. Maar wat je ook kiest, zorg dat je ál je aankopen opschrijft. Dus ook al die lekkere mocktails, je internetaankopen of die vele boeken. Want dan word je pas echt bewust van de kosten die je maakt.
Stap 3: Deel je inkomsten en uitgaven op in categorieën
Maak om te beginnen een onderscheid tussen vaste lasten en variabele uitgaven. Vaste lasten komen iedere maand terug. Denk aan je huur of hypotheek, energiekosten, verzekeringen, abonnementen, studieschuldaflossing. Maar ook je boodschappen. Variabele uitgaven komen níet elke maand terug. Deel deze ook op in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld: kleding, cadeaus, uitgaan, vervoer, enz. Schrijf ook op welke inkomsten je hebt en waar die vandaan komen. Zoals salaris of zorgtoeslag.
Stap 4: Krijg inzicht door alles bij elkaar op te tellen
Alles ingevuld? Tel de bedragen dan per categorie bij elkaar op. Wat heb je in totaal aan kleding uitgegeven? Aan boodschappen? En aan abonnementen? Misschien is het even schrikken, maar zo krijg je wel een duidelijk inzicht. En je ontdekt meteen waar er bespaarkansen liggen. Die mocktails kosten misschien maar 4 euro. Maar als je er elk weekend 3 drinkt, is dat per maand toch al gauw 48 euro. Of misschien ‘sponsor’ jij, net als veel Nederlanders, maandelijks de plaatselijke sportschool waar je nooit een stap over de drempel zet. Kijk ook nog even naar het totaalplaatje: als je alle uitgaven aftrekt van je inkomsten, hoeveel houd je dan per maand over? Of geef je meer uit dan er binnenkomt?
Stap 5: Bepaal een budget voor je maandelijkse uitgaven
Als het goed is, weet je nu waar al je geld naartoe gaat en heb je een beter beeld van de dingen waarop je zou kunnen besparen. Kijk wel verder dan alleen je variabele uitgaven. Ook met je vaste lasten kun je waarschijnlijk meer dan je denkt. Houd bijvoorbeeld je abonnementen en verzekeringen eens kritisch tegen het licht.
Om te zorgen dat je niet meer uitgeeft dan je wilt, kun je een budget bepalen voor je maandelijkse uitgaven. Je bepaalt in feite hoeveel geld je wilt uitgeven aan bepaalde zaken. Bijvoorbeeld: deze maand mag ik 50 euro uitgeven aan kleding. Zo houd je de kosten beter in de hand, én houd je geld over voor je spaardoelen.
Stap 6: Kies je spaardoelen en ga aan de slag!
Je kunt nu makkelijker bepalen welke keuzes je wilt maken en waar je prioriteiten liggen. Het is voor iedereen anders wat slim is om te doen. Lukt het je om aan het einde van de maand meer geld over te houden dan er uitgaat? Dan kun je stap voor stap gaan werken aan jouw spaardoelen. Je kunt geld opzijzetten voor een buffer of voor een ander doel dat je wilt bereiken. Zo komt die verbouwing, die verre reis of die nieuwe racefiets opeens binnen handbereik.
Waarom brengen wij dit onderwerp onder de aandacht?
Aangezien de stijgende prijzen, inflatie en de toenemende onzekerheid momenteel actueel zijn, vinden wij het van belang om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Want hoe eerder er gereageerd wordt op ontwikkelingen, hoe kleiner de kans dat je de veranderde omstandigheden uiteindelijk niet het hoofd kan bieden. En de gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Denk aan sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, relatieproblemen, fraudegevoeligheid…het speelt zich af achter talloze voordeuren.
Dit vraagt natuurlijk ook om specialisten die gespecialiseerd zijn in het helpen van klanten door te helpen met het creëren van het overzicht in hun financiën.
Lijkt het jou ook leuk om klanten te helpen met deze vraagstukken? Neem dan contact op met onze recruiter Hans Peter van den Wijngaard! Of Check onze vacatures.