Verzekeren

Mini Masterclass Verzekeren: autoverzekering

Welkom! Leuk dat jij deze Mini Masterclass over verzekeringen volgt. Deze week behandelen we het onderdeel autoverzekeringen. Wat is een autoverzekering? Wat wordt er gedekt en wat betaal je er nou maandelijks voor?

Maar eerst een paar feitjes om in de stemming te komen:

  • Wist je dat er in het verleden wel eens onderscheid werd gemaakt tussen de te betalen premie van vrouwelijke automobilisten ten opzichte van mannelijke? (R. de Laat, n.d.)
  • Wist je dat in de top 3 meest gestolen auto’s van 2020 de Volkswagen Golf met stip op één stond, gevolgd door de Volkswagen Polo op de tweede plek en de Fiat 500 op de derde. (AD, 2021)
  • Wist je dat in 2020 met 1201 autobranden, Zuid-Holland bovenaan de lijst stond, gevolgd door de provincie Noord-Brabant met 983 autobranden? De provincie Zeeland stond met 93 helemaal onderaan. (AD, 2021)
  • Wist je dat uit de cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van 2018 bleek, dat een voertuig met de kleur roze, met 2,35% de meeste aanrijdingen met andere automobilisten heeft veroorzaakt? (AD, 2019)

Nu over naar de theorie:

Allereerst heb je de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Deze verzekering vergoedt letselschade en zaakschade aan derden. Het is verplicht om een WAM-verzekering af te sluiten op het moment dat je in het bezit bent van een auto of een ander motorrijtuig. Ga jij de weg op zonder deze WAM-verzekering, riskeer je een boete van rond de €380.

Scenario één

Stel, jij rijdt op de snelweg en iemand rijdt tegen jou aan. Je auto heeft flinke schade en jijzelf moet naar het ziekenhuis vanwege verwondingen door dit ongeval. Dit alles kost flink wat geld, maar wie betaalt dat dan eigenlijk? De veroorzaker van deze schade draait op voor de kosten, je hoeft deze niet zelf te betalen. Via een schadeformulier zorgt de verzekeraar van de tegenpartij ervoor dat de gemaakte ziekenhuis- en schadekosten worden vergoed.

Maar dit is niet de enige autoverzekering die er is. Er zijn namelijk ook nog de WA beperkt cascoverzekering en de uitgebreid cascoverzekering a.k.a. allrisk autoverzekering.

Op een WA beperkt cascoverzekering is schade aan jouw auto verzekerd zonder dat iemand anders daarvoor aansprakelijk is (zie WAM-verzekering). Dit is schade die niet door jezelf veroorzaakt is, maar door overmacht. Denk bijvoorbeeld aan brandschade, schade door diefstal en inbraak, ruitschade, botsing met een dier en schade door storm, hagel of overstroming.

Scenario twee

Stel, jouw auto vliegt in de brand omdat hangjongeren het leuk vonden om een vuurtje te stoken. Hier kan jij niks aan doen. Gelukkig valt deze gebeurtenis dan onder de dekking van jouw verzekering. Wanneer je auto bijvoorbeeld total loss is verklaard door dit ongeval, krijg je bij de WA beperkt cascoverzekering de dagwaarde van je auto of motorrijtuig uitgekeerd.

Op een WA uitgebreid cascoverzekering, in de volksmond ook wel de ‘Allrisk autoverzekering’ genoemd, is naast schade door overmacht en schade aan anderen, óók schade door eigen oorzaak vergoed. Een Allriskverzekering is vaak een verstandige keuze op het moment dat jij een nieuwe auto of motorrijtuig hebt aangeschaft, wanneer je nieuwe voertuig dan total loss wordt verklaard naar aanleiding van een ongeval, krijg je de nieuwwaarde van het voertuig uitgekeerd.

Scenario drie

Stel, jij rijdt met je nieuwe auto het water in. Of je botst door het slippen tegen een boom. Deze schade is gedekt op de Allrisk autoverzekering.

Maar wat kost zo’n autoverzekering nou eigenlijk? Autopremies zijn gebaseerd op het type voertuig dat je hebt, hoe oud dit voertuig is, jouw leeftijd en de plaats waar je woont. Voor een WAM-verzekering ligt de maandelijkse premie tussen de €40 en de €70. Voor een WA beperkt cascoverzekering ligt de premie tussen de €50 en de €100 en voor een WA volledig cascoverzekering betaal je maandelijks tussen de €50 en de €160 afhankelijk van jouw woonplaats, type auto en leeftijd. (Independer, n.d.)

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden. Lees hier onze Mini Masterclass over het thema reis- en annuleringsverzekering. Wil je meer leren over verzeker(ing)en en aan de slag met claims? Bekijk onze vacatures!

Chris Wester, Business Manager Verzekeren en Merel Kooter, Accountmanager Verzekeren

Bronnen: 

  • https://www.goedkopeautoverzekering.nl/blog/feiten-en-fabels-autoverzekering
  • https://www.ad.nl/auto/auto-s-met-deze-vijf-kleuren-zijn-het-vaakst-betrokken-bij-aanrijdingen~a7ab19a3/
  • https://www.ad.nl/auto/deze-10-automodellen-werden-vorig-jaar-het-meest-gestolen~a5916795/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  • https://www.ad.nl/noord-holland/zoveel-autobranden-waren-er-in-2020-in-noord-holland~ad766979/
  • https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/verschil-premies-autoverzekering.aspx

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.