Verzekeren

Mini Masterclass Verzekeren: inboedel- en opstalverzekering

Welkom! Leuk dat jij deze Mini Masterclass over inboedel- en opstalverzekeringen volgt. Ik hoop dat je, na het lezen van dit artikel, weer een stukje wijzer en enthousiaster over de verzekeringswereld bent geworden.

Stel, je koopt een woning. Dan ga je naar een hypotheekadviseur voor een hypotheeklening om je woning te kunnen betalen. Maar wist je dat het net zo belangrijk is om risico’s in en rondom je woning af te dekken? Het afdekken van deze risico’s doe je door middel van een opstal- en inboedelverzekering.

Onder de opstalverzekering (ook wel de woonhuisverzekering genoemd) valt de woning, maar ook de schuurtjes, schuttingen en omheiningen die bij de woning horen.

Onder de inboedelverzekering vallen zo’n beetje alle spullen die in jouw woning staan. Denk aan een keuken, een tv, een bank, een lamp, maar ook jouw iPad en je huisdier vallen onder de inboedelverzekering.

Scenario één

Een storm teistert het land. Door een flinke bui en zware windstoten valt er een grote boomtak tegen jouw woninggevel aan. Schade, en niet zo’n beetje ook. Wat doe je dan? Het is een aanzienlijk bedrag wat je anders zelf zou moeten betalen om het te kunnen repareren.

Dit is het moment dat jouw opstalverzekering van pas komt. De schade kan je claimen bij je verzekeringsmaatschappij en zij keren de kosten voor geleden schade aan jou uit.

Scenario twee

Je hebt een gezellig avondje met vrienden, jij bent lekker aan het koken in je mooie nieuwe keuken. Je let even niet op en de vlam slaat in de pan. Het lukt je niet om de brand snel te blussen, dus je keuken brandt voor de helft af. Zonde natuurlijk, want het heeft veel geld gekost en je hebt hem maar pas een paar weken.

De inboedelverzekering is de verzekering waarop je deze schade, veroorzaakt door brand, kan claimen. Je meldt de schade bij je verzekeraar en deze keert het bedrag waar jij recht op hebt uit.

Nog best wel handig dus, zo’n opstal- en inboedelverzekering. Maar wat kost het nou eigenlijk?

De gemiddelde premie die jij betaalt voor jouw opstalverzekering in een regio buiten de randstad (dus niet Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) wonend in een eengezinswoning, is rond de 11 á 12 euro per maand.

En de gemiddelde premie die je betaalt voor een uitgebreide inboedelverzekering van een eengezinswoning is rond de 12 euro per maand. Geen groot bedrag, maar wel een grote dekking.

Meer lezen over verzekeringen? Lees hier onze Mini Masterclass over autoverzekeringen en hier die over de reis- en annuleringsverzekering. Aan de slag in de wereld van verzekeren? Wie weet is een carrière bij AP Support iets voor jou.

Chris Wester, Business Manager Verzekeren en Merel Kooter, Accountmanager Verzekeren

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.