Verzekeren

Mini Masterclass Verzekeren: reis- en annuleringsverzekering

Welkom! Leuk dat jij deze Mini Masterclass over verzekeringen volgt. Deze week behandelen we het onderdeel reis- en annuleringsverzekering. Wat is een reisverzekering en wat is een annuleringsverzekering? Wat wordt er gedekt en wat betaal je er nou maandelijks voor?

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek, ging in 2019 zo’n 85 procent van de Nederlanders op vakantie. Daarvan gingen er ongeveer drie kwart naar het buitenland. 49 procent daarvan ging met het vliegtuig en zo’n 44 procent reisde met de auto (CBS, 2019).

Van de Nederlanders die op reis gaan, heeft 58 procent een doorlopende reisverzekering. 14 procent heeft een kortlopende reisverzekering en zo’n 28 procent heeft geen van beide. 20 procent van de 50-plussers gaat onverzekerd op vakantie en 37 procent van de jongeren. (Europeesche Verzekeringen, n.d.).

Er wordt al snel vanuit gegaan dat een reisverzekering overbodig is en de kans op risico’s aanzienlijk klein. Het tegendeel is echter waar. 37 procent van de reizende mensen heeft wel eens bagageschade gehad, 25 procent heeft wel eens een artsenbezoek in het buitenland gehad en 5 procent moest eerder terugkomen vanwege familieomstandigheden. De cijfers liegen er dus niet om.

Als we dan nu kijken naar wat er allemaal gedekt wordt op een reis- en annuleringsverzekering, is het misschien eens de moeite waard erover na te denken wat de risico’s zijn.

Reisverzekering

Een reisverzekering sluit je af op het moment dat je op vakantie gaat. Je hebt een kortlopende reisverzekering, daarbij sluit je voor een korte periode een verzekering af. Vaak alleen voor de periode dat je op vakantie bent. Bij een doorlopende reisverzekering ben je het gehele jaar door verzekerd wanneer jij op vakantie gaat. De reisverzekering dekt voornamelijk onvoorziene uitgaven die tijdens jouw reis voorkomen hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld repatriëringskosten, extra vervoer- of verblijfskosten en medische kosten. Qua medische kosten loopt het net even iets anders: met de reisverzekering is er namelijk een samenloop met de zorgverzekering. Wanneer de gemaakte medische kosten op de zorgverzekering gedekt zijn, betaalt de zorgverzekeraar uit. Indien deze kosten niet binnen de zorgverzekering vallen, vergoedt de reisverzekeraar de kosten (ANWB, n.d.).

Extreme sporten

Maar wanneer jij besluit het avontuur op te zoeken tijdens je vakantie en tripjes zoals raften, bergbeklimmen, skiën, kitesurfen en paragliden op de planning hebt, is het verstandig om een extra sportdekking af te sluiten. Op een normale reisverzekering zijn extreme sporten namelijk vaak niet meeverzekerd. Met een sportdekking ben je verzekerd voor schade die ontstaat tijdens bijvoorbeeld wintersporten, het beoefenen van bijzondere sporten zoals parachutespringen en duiken (dieper dan 40 meter en tijdens grot- en wrakduiken).

LET OP: Recreatief duiken, schaatsen, sleeën en langlaufen zij zonder deze extra dekking al standaard meeverzekerd. (Reisverzekeringkorting.nl, n.d.)

Wat voornamelijk vergoed wordt op deze sportdekking is onder andere hulpverlening, reddingskosten, medische kosten, ongevallen, aansprakelijkheid en je sportuitrusting. (Reisverzekering-direct.nl, n.d.)

Scenario I

Stel, jouw mooie Ray-Ban zonnebril wordt gestolen, dan kunnen de kosten van een nieuwe zonnebril op de reisverzekering geclaimd worden.

Annuleringsverzekering

Net als de reisverzekering heb je ook een kortlopende en een doorlopende annuleringsverzekering. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de reisverzekering. Je kunt alleen voor de periode dat je op vakantie bent een verzekering afsluiten; dan ga je voor de kortlopende annuleringsverzekering. Wil je het hele jaar door verzekerd zijn? Dan ga je voor de doorlopende annuleringsverzekering.

Een annuleringsverzekering dekt de kosten van annulering wanneer je je vakantie moet afbreken om genoemde omstandigheden. Denk aan ernstige ziekte of overlijden van familieleden in de eerste en tweede graad. Maar ook wanneer jij je niet laat inenten wanneer deze inenting verplicht is, het beschadigd raken van het vakantieverblijf, wanneer je als partners in het proces van echtscheiding zit, eventuele zwangerschap en wanneer bijvoorbeeld je vervoersmiddel ermee stop binnen 30 dagen voor aanvang van de reis (Geld.nl, n.d.). Dat zijn dus heel wat risico’s.

Scenario II

Stel, je zou met de auto naar Frankrijk gaan, maar je auto stopt er twee weken voor vertrek mee. Wat nu? Je hebt geen vervangend vervoersmiddel en moet dus je reis annuleren. De gemaakte annuleringskosten worden dan vanuit de verzekeraar vergoed.

Premies

Maar wat zijn de kosten dan? Wat betaal je maandelijks voor een reis- en annuleringsverzekering? Afhankelijk van je gezinssamenstelling en of je alleen Europa-dekking of wereldwijde dekking hebt, wordt er een premie berekend. Bij een doorlopende reisverzekering is de minimale premie vanaf €2,92 per maand. Voor een kortlopende reisverzekering betaal je zo’n €1,10 per reisdag. En voor een doorlopende annuleringsverzekering is de premie ongeveer vanaf €4,09 per maand. (ING, n.d.)

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden! Lees hier ook onze Mini Masterclass over autoverzekeringen.

Chris Wester, Business Manager Verzekeren en Merel Kooter, Accountmanager Verzekeren

Bronnen:

https://longreads.cbs.nl/europese-meetlat-2019/vakanties/

https://www.geld.nl/reisverzekering/service/dekking-annuleringsverzekering

https://www.anwb.nl/verzekeringen/reisverzekering/wat-is-een-reisverzekering

https://www.ing.nl/particulier/verzekeren/reisverzekering/kosten/index.html

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.