Verzekeren

Schade- of sommenverzekering?

Hoewel we er niet vaak bij stil staan, zijn verzekeringen een belangrijk onderdeel van ons leven. Ze helpen ons om ons te beschermen tegen onverwachte risico’s en (financiële) verliezen. Denk aan een kapotte telefoon, of schade- en ziektekosten tijdens het backpacken in Azië. Een nieuwe auto of drone gekocht? Je hebt meer verzekeringen (nodig) dan je denkt! 

Er zijn twee verschillende soorten verzekeringen, namelijk: schadeverzekeringen en sommenverzekeringen. 

Schadeverzekeringen

Deze verzekeringen zijn bedoeld om ons te beschermen tegen financiële verliezen (kosten) die kunnen ontstaan als gevolg van schade. De premie voor deze verzekeringen wordt berekend op basis van verschillende factoren, zoals het type verzekering, het risico dat wordt verzekerd, de dekking die wordt gekozen en de persoonlijke kenmerken van de verzekerde. Neem als voorbeeld een auto: bij een autoverzekering hebben het type auto, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat de auto per jaar rijdt, een invloed op de hoogte van de premie. 

Aantal verschillende schadeverzekeringen:  

  • Woonverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van schade aan uw huis en eventuele inboedel als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. 
  • Zorgverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van medische zorg, waaronder ziekenhuiskosten, artsenbezoeken en medicijnen. 
  • Inventarisverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van verlies of schade van inventaris zoals goederen, machines of voorraden van bedrijven.
  • Rechtsbijstandverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van juridische hulp bij geschillen, zoals echtscheidingen, arbeidsgeschillen en contractgeschillen. 
  • Reisverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van medische zorg en annuleringen tijdens een reis. 
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van aansprakelijkheid voor schade die u veroorzaakt aan derden tijdens het uitoefenen van uw beroep. 

Sommenverzekering

In tegenstelling tot schadeverzekeringen is het doel van een sommenverzekering niet om de opgelopen schade te vergoeden. In plaats hiervan keert de sommenverzekering het van tevoren afgesproken bedrag uit (de verzekerde som). 

Enkele voorbeelden hiervan zijn:  

  • Uitvaartverzekering: Deze verzekering is specifiek gericht op het dekken van de kosten van een uitvaart. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd aan de begunstigde(n) bij overlijden van de verzekerde, dat kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de kosten van de begrafenis of crematie. 
  • Levensverzekering: Deze verzekering is bedoeld om een kapitaal uit te keren bij overlijden van de verzekerde. Dit kapitaal kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld kinderopvang, hypotheekaflossing of een studie. 
  • Overlijdensrisicoverzekering: Deze verzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd aan de begunstigde(n) bij overlijden van de verzekerde, dat kan gebruikt worden om de hypotheek af te lossen. 
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): Deze verzekering keert maandelijks een vast bedrag uit zolang een persoon zijn of haar werk niet kan uitvoeren.  

Ben jij ook enthousiast geworden over de verzekeringsbranche en ben jij benieuwd wat AP Support voor jou kan betekenen? Check onze vacatures.

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.