Amazing People | Over AP Support | Traineeship

Sytzes ontwikkeling in 5 jaar bij AP Support

Iets meer dan vijf jaar geleden zat ik in een vergaderzaal in Naarden, tegenover een recruiter die ik alleen nog maar een keer aan de telefoon had gesproken. Femke had mijn profiel gezien op LinkedIn en me uitgenodigd om te solliciteren. Ik ben op die uitnodiging ingegaan en, spoiler alert, het is allemaal op z’n pootjes terecht gekomen.  

Ik weet niet elke zin meer uit ons gesprek, maar een detail is me bijgebleven omdat ik er in de jaren sindsdien vaak aan terug heb gedacht. Femke vroeg mij: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”  

Ik heb toen geantwoord met een klein lijstje. Ik wilde over vijf jaar niet alleen van mijn trainee-status af zijn, maar een Senior Consultant zijn. Ik wilde bij elke business line een opdracht hebben gedaan. Ik wilde een opdracht in een groene sector. Ik wilde een opdracht met internationale connecties hebben gedaan. Ik wilde meerdere opleidingen gevolgd hebben.  

Opdrachten bij verschillende business lines

Die vijf jaar later van vijf jaar geleden is nu, dus ben ik eens gaan zitten om mijn lijstje nog een laatste keer na te lopen.  

In de afgelopen vijf jaar heb ik opdrachten gedaan via Bank en Hypotheek, Pensioen, Verzekeren en op het gebied van IT. De enige business line die nog op mijn lijstje ontbreekt is Zorg (sorry Roos; ligt niet aan jou). Het is me dus niet helemaal gelukt, maar ik durf tevreden te zijn met het scala aan bedrijven dat ik heb meegemaakt, van chaotisch tot bureaucratisch en van startup tot gevestigde multinational. Soms werd ik strak aan mijn opdracht gehouden en soms kon ik hem zelf bijsturen, maar ik heb hoe dan ook veel verschillende bedrijfsaanpakken gezien en dat was waar het me uiteindelijk om ging. 

Een van die bijsturingen leidde tot een situatie waar ik met buitenlandse teams moest schakelen. Bij Aon heb ik mijn eerste prille stappen gezet in wat later mijn specialisatie zou worden: Business en Data-Analyse. Gelukkig heb ik destijds ook de ruimte gekregen van het Billing Team. Dat leidde ertoe dat ik mocht schakelen met teams uit India en Polen om een nieuw systeem op te tuigen in een avondje overwerken, wat me goed bij is gebleven. Met name het feit dat ik, terwijl ik samen met de ingevlogen Indiërs getrakteerd werd op afhaalchinees, besefte dat dit soort momenten juist zijn wat ik voor ogen had met detachering: het oplossen van problemen waar de opdrachtgever anders flink mee in z’n maag zou zitten.

Opleidingen

Om te zorgen dat ik dat soort opdrachten kon blijven aannemen en waarmaken heb ik me na de Wft’s gewijd aan de IT-opleidingen die AP biedt. Naast de Excelcursus heb ik ook de VBA-cursus, cursussen Scrum Master, Business Analist, Tester en Requirements Engineer, opleidingen in SQL en Python gedaan. Het was niet alleen leuk om die nieuwe vaardigheden te leren, maar ook om meer zelfvertrouwen te krijgen om bij de opdrachtgevers die nieuwe vaardigheden te laten zien. Het was ook een beleving om de evolutie van de koffie, lunches en het avondeten mee te maken op kantoor. Wat er al niet kan veranderen in vijf jaar tijd. 

Dat alles heeft me, samen met veel geluk dat ik op dezelfde momenten beschikbaar kwam als opdrachten die een mooie volgende stap vormden op mijn pad, sinds begin dit jaar gebracht bij een opdracht in de groene sector. Ik mag nu als Data Analist helpen om Polestar, een bedrijf dat investeert in groene initiatieven en hard groeit, te voorzien van datastructuur waarmee ze hun beslissingen over hoe verder te groeien vorm kunnen geven. Voor sommigen van jullie klinkt dat misschien als een beetje een saaie opdracht, maar voor mij is het de soort baan die ik voor ogen had toen ik aan mijn studie Milieu Economie begon. Na mijn meest recente evaluatie kreeg ik ook nog eens te horen dat mijn manager mij heeft voorgedragen voor een promotie tot Senior Consultant, waarmee ik mijn lijstje afgewerkt zou hebben. 

Terugkijkend

Dan kijk ik terug op mijn tijd bij AP en dat gesprek met Femke en ben ik eigenlijk een beetje verbaasd. Ik had tijdens mijn sollicitatie niet gedacht dat ik zo veel zou groeien, dat ik zo veel zou leren en dat ik zo veel mee zou maken. Dat het wel gebeurd is stemt me dankbaar. Ik ben dankbaar dat ik die opleidingen kon volgen, dat ik zo veel bedrijven van dichtbij kon bekijken, dat mijn volgende opdracht altijd de volgende stap was. Dankbaar ben ik ook voor die vraag van Femke die me er nu aan herinnert waar ik begon en welke beloften ik mezelf toen gemaakt heb.  

En natuurlijk blijft er dan nog een vraag over: waar zie ik mezelf over vijf jaar? 

Sytze Kamphuis
Medior Consultant Plus

Ook aan de slag bij de gaafste opdrachtgevers? Check onze vacatures.

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.