De verzekeringsmarkt biedt vele uitdagingen. De markt heeft vaak te maken met niet-planbare vraagstukken, variërende premie-inkomsten en een hoge schadelast. Daarnaast is er digitalisering nodig, zijn er voortdurend innovaties en veranderende producten en ondertussen moet de focus op preventie blijven.
Vandaar dat je bij AP Support regelmatig vacatures tegenkomt voor professionals met ervaring binnen de verzekeringsbranche. Vaak is dat voor de functies als:
- Acceptant
- Schadebehandelaar
- Claimbehandelaar
- Specialist Inkomen/WIA/WGA
- Projectmedewerker (Naverrekenen)
Wat houden die functies in?
Acceptant
Als acceptant verzekeringen ben jij het aanspreekpunt voor de adviseurs. Als acceptant ben je verantwoordelijk voor het beoordelen van de risico’s. Daarnaast heb jij contact met de klanten als er betalingsachterstanden zijn. Vanuit jouw rol als acceptant verzekeringen zorg jij ook voor het behoud van de klanten.
Schadebehandelaar
Als schadebehandelaar ben je het aanspreekpunt voor de klant. Met als doel de klant zo snel en adequaat mogelijk te helpen. Je hebt begrip voor de vervelende situatie waarin de klant is beland, maar vraagt als echte professional ook door. Zo krijg je een goed beeld van de schade en hoe deze verholpen kan worden.
Claimbehandelaar
Als claimbehandelaar is het jouw taak om te toetsen en beoordelen of een ingediende claim terecht is en of een eiser geld uitgekeerd moet worden van een verzekering. Dit doe je door informatie op te vragen, documenteren, analyseren en beoordelen.
Inkomen/WIA-Specialist
Als Specialist Inkomen bij ben je verantwoordelijk voor het verbeteren en optimaliseren van de processen in de operatie inkomen die in verschillende (relatie)applicaties- en systemen zijn vastgelegd. Ook zorg je dat externe en interne beleidswijzigingen op de juiste manier in deze systemen en operatie worden geïmplementeerd.
Projectmedewerker (Naverrekenen)
Veel (zakelijke) klanten betalen in een lopend verzekeringsjaar een voorschotpremie. Zoals het woord al zegt gaat dit om een “voorschot”. Deze premie wordt berekend op basis van de gegevens van een klant die op dat moment beschikbaar waren. Pas na afloop van het kalenderjaar is het duidelijk wat de exacte gegevens van de klant waren. Bijvoorbeeld: hoeveel medewerkers de klant in dienst heeft gehad, hoeveel loon er betaald is en hoe hoog de omzet en de kosten van verzuim waren.
Bij de naverrekening wordt op basis van deze exacte gegevens de premie voor het afgelopen jaar berekend. Aan de hand van de naverrekening kan het zijn dat de premie die de klant heeft betaald wordt bijgesteld. Wanneer er vooraf te veel premie is betaald, krijgt de klant geld terug. Als er vooraf te weinig premie is betaald, moet er nog premie worden bijbetaald.
Heb jij de ambitie om op een van deze afdelingen te werken? Check onze vacatures.