Vroeger wilde Jan Fokke Oosterhof later avonturier worden. Dat is aardig gelukt, in expedities en in ondernemen. Vrijheid en het vinden van inspiratie staan centraal. Jan kiest voor het steeds opnieuw uitvinden van zichzelf, voor de (comfort)zone buiten de comfortzone. Nieuwe ideeën, projecten, boeken en ondernemingen. Experimenteren, ontdekken, pionieren. Op dit moment is hij bezig met zijn ‘Run to the end of the world…and beyond.’ AP Support steunt hem in zijn tocht. Wat ons bindt? Kernwaarden als ‘talentontwikkeling, ‘passie’, ‘lef’ en ‘betrouwbaarheid’. En onze sportmentaliteit, de wil om het beste uit jezelf te halen en jezelf te blijven ontwikkelen. Iedere dag. Reis je mee op Jan Fokke’s Loop voor Hoop naar het einde van de wereld… en weer verder?
Betrouwbaarheid zit in voorbereiding
Een van de waarden van AP Support is betrouwbaarheid. Voor mij zit betrouwbaarheid in voorbereiding. Door je excellent voor te bereiden, sta je er ook daadwerkelijk als een situatie daarom vraagt.
Inmiddels heb ik meer dan 3.300 kilometer hardgelopen door acht landen op mijn pelgrimage naar Santiago. Ik heb allerlei problemen en situaties het hoofd kunnen bieden. Ik ben ervan overtuigd dat het in de planning en voorbereiding zit.
Vaak krijg ik de vraag wat je meeneemt op een avontuur, zeker in dit geval, bij 5.000 kilometer rennen in alle weersomstandigheden en op diverse ondergronden. Daar begint mijn voorbereiding reeds. Maandenlang heb ik ieder item in de rugzak van acht kilo gewikt en gewogen.
Halfvolle aanstekers, kleding zonder etiketten, een tent van 730 gram met de dunste scheerlijnen en uiteraard… de afgebroken tandenborstel.
Ook over de route is goed nagedacht. Ruim 5.000 kilometer rennen zou te veel zijn. Ik heb tussendoelen in het leven geroepen om me gaande te houden; het Pieterpad, mijn vader die 75 wordt in het Sauerland, een vriend in München, trailrunners in Zwitserland, uit de bergen vallen in Monaco, afgebakende stukken van oude pelgrimsroutes.
Als je een groots en abstract plan met onzekere omstandigheden tegemoet gaat, is voorbereiding essentieel. Je een beeld vormen van alle scenario’s, inclusief een worst case scenario. Je basecamp op poten zetten voor het geval er iets misgaat. De juiste spullen bij je hebben voor het geval er iets misgaat. Een website hebben die ook vanuit de wildernis eenvoudig is bij te houden voor sponsors en pers.
Hoe ik dat doe?
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik geen topsporter ben en ook geen extreemsporter. Ik zoek steeds een beetje mijn grenzen op. Ik ben géén goede trailrunner of bergbeklimmer of poolreiziger of fietser of skiër. Ik doe het wel allemaal een beetje.
Mijn sterke eigenschap is voorbereiding. Vanuit mijn studie bedrijfseconomie ben ik in staat om heel planmatig een expeditie aan te vliegen als een project. Met mijlpalen, doelen, een SWOT-analyse, een strategie, tactiek, doelen en middelen.
Door te visualiseren en backcasten, terugredeneren vanuit het einddoel, weet ik wat nu te doen om te slagen. Dat wat ik aan talent en spierkracht mis, compenseer ik met vooruitzien, improvisatie en flexibel zijn. Je vooral niet gek laten maken. Als je alles hebt gevisualiseerd en alle scenario’s thuis bent doorgeakkerd, heb je de mentale ruimte om er te staan als het nodig is. Er is een innerlijke rust, ook als alles tegenzit.
Als het tegenzit
Poolreiziger Roald Amundsen verwoordt het treffend in het boek Great by Choice van Jim Collins:
“Victory awaits him who has everything in order, luck some people call it.
Roald Amundsen
Defeat is certain for him who has neglected to take necessary precautions in time; this is called bad luck.”
Amundsen begreep dat het succes van een project al wordt bepaald voordat een GO wordt ingegeven, voordat het avontuur begint. De sleutel zit in de voorbereiding.
Onvoorziene omstandigheden en tegenslagen doen zich altijd voor. De kunst is om het voor te zijn. Als je dat kunt door excellente voorbereiding, dan is er mentale ruimte over om op de echte problemen te acteren when the shit hits the fan.
Tijd nemen en om hulp durven vragen
Spijtig is dat het ‘tijd nemen’ om de dingen goed in de steigers te zetten in de dagelijkse ratrace vaak wordt overgeslagen. Ik studeerde af op kennismanagement en één van de conclusies was dat we vaak jaren tegenover iemand aan een bureau zitten, maar niet weten wat hij of zij weet. Dure kennis wordt extern ingekocht terwijl er iemand voor je neus zit die dingen vanuit opleiding en ervaring paraat heeft.
Vertragen om dit te achterhalen, voelt echter contraproductief voor de meeste organisaties. Als er iets is dat ik meeneem van mijn pelgrimage dan is het wel dat vertragen tot inzichten en helderheid leidt.
Eigenlijk is de hamvraag: Weet jij wat je directe collega weet en dus voor je kan betekenen als een probleem zich aandient?
Buen Camino vanaf de Via Tolonsana in Zuid-Frankrijk.
Dank voor de AP Support!
Bio Jan Fokke Oosterhof
Jan Fokke Oosterhof is spreker, avonturier, auteur en blogger. Met een wereldreis, de SUPElfstedentocht, 350 kilometer non-stop mountainbiken, twee poolexpedities, vierduizenders in de Atlas, een expeditie op de Chinese Muur, en overnachting in de vriezer met pooluitrusting, een Alpenoversteek in vier marathons en ongeveer 1.000 hardloopwedstrijden riep SBS6 hem uit tot een van de grootste avonturiers allertijden en hij won een internationaal adventure-filmfestival. Sindsdien organiseert hij expedities voor zichzelf of voor en met mensen met een beperking die een statement aan de wereld willen maken, namelijk dat ze het wél kunnen.
Jan Fokke geeft regelmatig inspiratielezingen en workshops over zijn avonturen en het realiseren van dromen via een sprekersbureau. Zijn visie is dat je veel meer kunt bereiken dan je zelf denkt en dat je geen slachtoffer moet worden van uitgesteld geluk. Hij coacht en adviseert ondernemers en particulieren die met hun dromen aan de slag willen. Volg Jan in zijn avonturen op www.expeditionlife.nl