Amazing People | Bank & Hypotheken

Het maatschappelijke doel van werken in de financiële dienstverlening: Medewerker bijzonder beheer

Welkom bij de tweede deel van onze artikelreeks over het maatschappelijke doel van werk in de financiële dienstverlening. In dit artikel gaan we dieper in op de functie van Medewerker op de afdeling bijzonder beheer. Deze functie speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de integriteit van de financiële sector en het ondersteunen van individuen en bedrijven in moeilijke financiële situaties.

Bijzonder beheer is een essentieel onderdeel van de financiële dienstverlening, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan klanten met betalingsachterstanden, financiële problemen of andere uitdagingen. De medewerkers op de afdeling bijzonder beheer fungeren als een belangrijke schakel tussen de financiële instelling en de klant, met als doel passende oplossingen te bieden en financiële stabiliteit te bevorderen.

In dit artikel gaan we dieper in op de taken en verantwoordelijkheden van een Medewerker bijzonder beheer, en hoe deze functie bijdraagt aan het maatschappelijke doel van de financiële dienstverlening. We zullen de belangrijke rol van de Medewerker bijzonder beheer in het ondersteunen van individuen en bedrijven bespreken, evenals de impact die zij hebben op het bevorderen van financieel welzijn en het bijdragen aan een stabiele economie, want hoe eerder er gereageerd wordt op ontwikkelingen bij de klant, hoe kleiner de kans dat een klant de veranderde omstandigheden uiteindelijk niet het hoofd kan bieden. 

De afdeling

De afdeling bijzonder beheer bestaat uit twee delen, namelijk “Early” en “Late”. Laten we eens kijken naar de taken en verantwoordelijkheden van elk van deze afdelingen:

Early

Early: In het team “Early” ligt de focus op het gebruik van motiverende gesprekstechnieken, ondersteund door specifieke opleidingen en trainingen. Het doel is om gedragsverandering bij cliënten op gang te brengen, omdat onderzoek heeft aangetoond dat intrinsieke motivatie een sleutelfactor is voor succesvolle gedragsverandering.

Op deze afdeling is het de taak om risico’s vroegtijdig te signaleren. Het team maakt de juiste inschattingen: is er sprake van een incidenteel betaalprobleem of is er sprake van een structureel probleem? Ze maken onderscheid tussen klanten die niet willen betalen en klanten die niet kunnen betalen. Op basis van de bankrichtlijnen wordt er in geval van een incident een betaalafspraak gemaakt om de achterstand in te halen.

Late

Late: Wanneer er sprake is van een structureel betaalprobleem, wordt het dossier doorgezet naar het team “Late” dat gespecialiseerd is in herstructurering. Aan de hand van een ingevuld inkomens- en uitgavenformulier kunnen zij met hun expertise de juiste afweging maken. Hierbij wordt gekeken naar het realistische toekomstperspectief van de klant om de financiële situatie weer op de rit te krijgen.

Afbouw/afwikkeling

Afbouw/afwikkeling: Als blijkt dat er geen vertrouwen is in het herstel van het dossier, zal de bank overwegen om een nieuw plan te maken. Dit kan leiden tot opzegging van de financiering of overdracht van het dossier aan een incassobureau.

Wil jij ook een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van complexe vraagstukken binnen de financiële dienstverlening? Neem dan contact op met onze recruiter, Hans Peter van den Wijngaard, of bekijk onze vacatures!

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.