Amazing People | Traineeship | Zorg

Iris over haar rol bij het VGZ Zorgkantoor

Mijn eerste opdracht

Mijn eerste opdracht als Junior Consultant Zorg begon dit jaar bij het zorgkantoor van VGZ. Als Expert Financieel en Contractmanagement binnen het team Planning & Beheersing ben ik verantwoordelijk voor een portefeuille van zo’n 35 zorgaanbieders die actief zijn in de langdurige zorg.

Nadat ik het inwerkproces had doorlopen, was ons gezamenlijk doel als team: de financiële nacalculatie over 2021. Dit nacalculatieproces is sinds 2020 een stuk uitdagender geworden doordat er meerdere beleidsregels door de pandemie bij zijn gekomen. Zorgaanbieders kunnen namelijk aanspraak maken op de Extra Kosten Coronaregeling, wat de aanvullende kosten dekt die aanbieders hebben gemaakt omtrent mondkapjes, handschoenen, extra personeelsinzet en noem zo maar op. Daarnaast kunnen zorgaanbieders ook aanspraak maken op een zogenoemde Doorlopende Kosten Coronaregeling. Dit is een vergoeding voor gemiste omzet zoals bijvoorbeeld de dagbesteding die niet (of in mindere mate) door kon gaan als gevolg van de 1,5 metermaatregel. Door middel van diverse uitvragen bij de aanbieder, dien je uiteindelijk met elke zorgaanbieder samen een nacalculatieformulier in bij de NZa, vóór de deadline natuurlijk.

De juiste match

Mijn eerste opdracht voelt gelijk al als een goede match met mijn achtergrond in zowel de bedrijfseconomie als in gezondheidszorgmanagement. Voor mijn gevoel heeft mijn accountmanager vanuit AP Support hierbij echt naar mijn achtergrond en kwaliteiten gekeken, en zo deze match voor mij gevonden. Iets wat ik voor mezelf misschien niet in eerste instantie had uitgekozen, maar waar ik achteraf superblij mee ben! Dit is namelijk zeker een functie waarin ik verder zou willen groeien. Dankzij AP weet ik nu beter wat ik wil, dus dat is absoluut hele waardevolle nieuwe kennis en informatie.

Terugkijkend

Mijn eerste opdracht was uitdagend. Voordat ik aan de opdracht begon, spookten regelmatig gedachten als ‘kan ik dit wel?’ door mijn hoofd. Als ik vandaag de dag terugkijk en op deze gevoelens reflecteer, zou ik mezelf willen vertellen dat je meer kan dan je denkt. Als starter heb je misschien het idee dat iedereen al een stap verder is dan jij. Maar dat is zeker niet waar. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, heb ik zo ontzettend veel kennis opgedaan. Niet alleen over de processen en geldstromen binnen de Wet Langdurige Zorg, maar juist ook over mezelf. Het belangrijkste daarin is dat ik heb geleerd te vertrouwen op mijn eigen kunnen (“ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”), en voor mezelf daarbij een stip op de horizon te zetten waar ik naartoe wil en kan werken.

Inmiddels is mijn opdracht als financieel expert bij VGZ verlengd, waardoor ik ook de volgende stappen in de financiële- en contractcyclus van de zorgaanbieders zal mee gaan maken. Ik kijk er naar uit!

Meer ervaringen van collega’s lezen? Dat kan hier. Ook solliciteren bij AP Support? Dat kan hier.

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.