Over AP Support | Pensioen

Praktijkcasus Roos: visueel maken van complexe pensioenonderwerpen

Wat was de opdrachtsituatie? 

Ik ben Junior Consultant Pensioen en ik ben momenteel op opdracht bij het Rabobank Pensioenfonds Achmea in Zeist. Hier werk ik voornamelijk voor het KCC en houd ik me dus dagelijks bezig met het helpen van deelnemers die vragen hebben over hun pensioen. Dit doe ik zowel via de telefoon als via de mail. 

Op de vrijdagen werk ik voor AP Support en steek ik mijn tijd voornamelijk in het leren voor Wft-vermogen en maak ik visualisaties. Ik heb Communication & Multimedia Design gestudeerd en tijdens die studie heb ik me voornamelijk beziggehouden met het bedenken van creatieve oplossingen. Bij vrijwel al die projecten moest er dan ook een poster of iets anders visueels, worden gemaakt.

Met welk vraagstuk ben jij aan de slag gegaan? 

Ik houd me op de vrijdagen bezig met het vraagstuk: ‘Hoe kan ik onderwerpen binnen de pensioenwereld begrijpelijker maken voor nieuwe trainees?’. Dit doe ik omdat de informatie over pensioenen vaak droge stof is en daardoor over het algemeen lastig te begrijpen is.  

Welke oplossing heb jij daarvoor bedacht? 

Ik heb bepaalde onderwerpen binnen de pensioenwereld visueler gemaakt. Op die manier krijgen mensen, hopelijk, sneller een beter beeld bij de onderwerpen en hoe ze eventueel in de praktijk worden toegepast. Het doel is ook om de visualisaties te laten helpen bij het onthouden van de stof.  

Hoe heb je dit aangepakt? 

Ik ben op zoek gegaan naar belangrijke onderwerpen, voornamelijk de basis, binnen de pensioenwereld. Ik ben bij elk onderwerp schetsen gaan maken en heb uiteindelijk visuele tekeningen gemaakt in Adobe Illustrator. Ik heb de huisstijlkleuren van AP Support als uitgangspunt gebruikt. Natuurlijk heb ik ook zo nu en dan feedback gevraagd aan mijn omgeving, want anderen moeten natuurlijk ook begrijpen wat er is gevisualiseerd. De afbeeldingen die je in dit artikel ziet, zijn overigens niet van mijn hand.

Wat was het resultaat? 

Het verwachte resultaat is dat nieuwe trainees bepaalde onderwerpen beter en sneller gaan begrijpen. Om inzicht te krijgen in de resultaten, zou er onderzocht moeten worden op een kwalitatieve manier. Dit kan aan de hand van het stellen van vragen. 

Welke tip(s) heb jij aan lezers? 

Tip: Wanneer je onderwerpen associeert met een beeld kun je het vaak beter onthouden. 

Onderbouwing: 

  • Bijna 50% van je hersenen is gericht op visualisatie. 
  • Mensen begrijpen complexe beschrijvingen beter wanneer ze tekst én afbeeldingen zien 

Tip: Wanneer je bepaalde informatie visualiseert, is de stof beter te begrijpen. 

Onderbouwing:  

  • Een studie wees uit dat 95% van de deelnemers beter in staat was om complexe medische informatie te begrijpen wanneer er zowel tekst als foto’s werden gebruikt bij de beschrijvingen, in tegenstelling tot degenen die enkel tekst voor zich hadden. Dit toont aan hoe nuttig visualisatie kan zijn als het gaat om het begrijpen van complexe informatie. 

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact met ons op! Dit kan via support@apsupport.nl of +31 (0)35 – 699 11 66.

Meer praktijkcasussen lezen? Dat kan hier!

Beschikbare dagdelen
3 vragen die ik wil bespreken
Stel hier alvast je vragen. Je kan maximaal 3 vragen stellen. Druk aan de rechterkant op het + icoon om een vraag toe te voegen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.